NAJBOLJA UMJETNIČKA OSTVARENJA

Poznati dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

27.05.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2013. su književnik Tonko Maroević, pijanistica Pavica Gvozdić, redatelj Nedjeljko Dragić, likovni umjetnik Mladen Stilinović, glumac Božidar Boban te arhitekt Radovan Delalle, priopćeno je iz Ministarstva kulture

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Milivoja Solara na sjednici održanoj 26. svibnja donio je odluke o dobitnicima te nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu na području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filma, likovne i primijenjene umjetnosti te kazališne umjetnosti.

Godišnju nagradu za književnost dobio je Milko Valent za svoj roman 'Umjetne suze', a nagradu za životno djelo dobio je Tonko Maroević.

Na području glazbe nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Pavici Gvozdić, a godišnja nagrada Olji Jelaski za praizvedbe četiriju novih skladbi (suita Meštrovićev san, skladba Lahor blagi za sopran, klarinet i klavir, Miris cedra libanonskog za klarinet i klavir, Cvijet šaronski, tri pjesme za sopran, klarinet i klavir).

Nagrada za životno djelo za film bit će dodijeljena Nedeljku Dragiću, a godišnja nagrada Veliboru Jelčiću za režiju filma 'Obrana i zaštita'.

Na području likovne i primijenjene umjetnosti nagrada za životno djelo bit će uručena Mladenu Stilinoviću, a godišnja nagrada Damiru Sokiću za retrospektivnu izložbu 'Slijepe ulice'.

Nagradu za životno djelo na području kazališne umjetnosti dobit će Božidar Boban, a godišnju nagradu Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013.

Na području arhitekture i urbanizma nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Radovanu Delalleu, a godišnja Ivani Žalac, Margiti Grubiši, Damiru Gamulinu, Marinu Jelčiću, Zvonimiru Kralju i Igoru Presečanu za Gradsku knjižnicu Labin.

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 18. lipnja u 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.