SIMPOZIJ U MSU

Zaštita kulturne baštine i sigurnost muzeja nedovoljno poznati

26.05.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Razvoj svijesti o važnosti zaštite kulturne baštine jedan je od bitnih aspekata napora koje zemlje ulažu u problematiku zaštite i očuvanja svoje materijalne i nematerijalne baštine, rečeno je danas na otvorenju međunarodne konferencije Sigurnost kulturne baštine SIGArt 2014. u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

"Brojne su prijetnje pokretnoj kulturnoj baštini zemalja - ratovi, prirodne katastrofe i pljačke samo su neke od njih – zbog čega je prevencija i spremnost na njih kroz podizanje javne svijesti o toj problematici važan aspekt svakog suočavanja s njom", kazala je Veronique Dauge iz Odjela za kulturu UNESCO Venecija.

Konferenciju organiziraju Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita tvrtke Tectus, a okupit će tijekom dva dana u Zagrebu i Krapini gotovo stotinjak sudionika, među kojima i vodeće europske stručnjake za sigurnost kulturne baštine iz institucija kao što su muzej Guggenheim Bilbao, Rijksmuseum Amsterdam, muzej Victoria & Albert iz Londona i drugi.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić istaknula je kako je potreba promocije segmenta sigurnosti u muzejima i unutar kulturne baštine uopće u nas nedovoljno poznata. "Treba još raditi na promidžbi te problematike. Također, mi muzealci stalno se susrećemo s novim izazovima i moramo o tome još jako puno i učiti", kazala je Pintarić.

Na važnost osiguranja sigurnosti u zaštiti i očuvanju pokretne kulturne baštine osvrnula se i Branka Pintarić iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. "Aspekt sigurnosti ključan je u suočavanju s kontinuiranim osiromašenjem kulturne baštine, osobito one pokretne, zbog čega su ovakvi skupovi od izuzetne važnosti", kazala je.

Fokus konferencije su zaštita i sigurnost kulturnih objekata i lokaliteta, prevencija suvremenim metodama i tehnikama, upravljanje rizicima, sigurnosni aspekti muzejskih postava, suvremeni sustavi tehničke zaštite, zaštita sakralne baštine, zaštita arheoloških objekata, te europska iskustva.

Svoja će znanja i iskustva s hrvatskim kulturnjacima i muzealcima podijeliti i stručnjaci iz Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauraciju kulturne baštine (ICCROM) iz Italije te Međunarodne organizacije za pripravnost u slučaju rizika (ICOMOS - ICORP) iz Makedonije. Govorit će i predstavnici hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Službe za carinske istrage Ministarstva financija, te niza tvrtki koje se bave procjenama rizika, razvojem sustava zaštite i slično.

Konferencija se nastavlja izlaganjem Aparne Tandon iz ICCROM-a o sigurnosnim rizicima i upravljanju rizicima od katastrofa.

U nastavku dana bit će riječi o tome kako izgleda koordinirati istraživanje najveće krađe umjetnina u Europi, koje je na kraju rezultiralo zapljenom više od 60 milijuna opljačkanih umjetnina. Govorit će se i o tome kojim se trikovima krijumčari umjetnina služe da bi iznijeli umjetnine iz zemlje, a kojim vještinama carinici da bi ih u tome otkrili, te kako se štite vrijedna umjetnička djela u poznatim svjetskim i hrvatskim muzejima.

Kao jedno od zanimljivijih predavanja drugog dana konferencije najavljeno je ono direktora sigurnosti i službe za posjetitelje Victoria & Albert muzej u Londonu Vernona Rapleya. Govorit će i direktor službe sigurnosti amsterdamskog Rijksmuseuma Emile Broersma, te Daniel Vega iz muzeja Guggenheim u španjolskom Bilbau.

U sklopu konferencije, sudionici će obići Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, a završava sutra panel raspravom o upravljanju rizicima u muzejima.

Konferencija se održava u partnerstvu s MSU-om, Muzejom krapinskih neandertalaca, Turističkom zajednicom grada Zagreba, te Veleposlanstvom Španjolske i Talijanskog instituta za kulturu, i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Grada Zagreba.