UOČI ZAGREBAČKE PREMIJERE

S Adolfovca poslana poruka o sjećanju na Aleksandru Zec

14.05.2014 u 13:18

  • +3

Adolfovac

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava danas je na zagrebačkoj Medvednici u dvorištu nekadašnjeg planinarskog doma Adolfovac podsjetila na mjesto na kojem su 1991. godine ubijene Aleksandra i Marija Zec

Na Adolfovac su se popeli i režiser i dramaturg predstave ‘Aleksandra Zec’ Oliver Frljić te Marin Blažević i Gordan Bosanac iz CMS-a. Sven Mikelić iz Inicijative mladih za ljudska prava kazao nam je da su željeli naglasiti važnost spominjanja i obilježavanja zločina iz rata.
Inicijativa mladih je, naime, još prije dvije godine s urbanistom i aktivistom Sašom Šimpragom Gradu Zagrebu uputila zahtjev za imenovanje parka u Selskoj ulici u Zagrebu Parkom obitelji Zec.

Sven Mikelić

Riječ je o parku koji se nalazi nasuprot školi koju je pohađala Aleksandra Zec, no na taj zahtjev nisu dobili nikakav odgovor, a kako kaže Mikelić, njihov zahtjev nije ni bio na dnevnom redu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Inicijativu su poslije proširili te u suradnji s Documentom i Odborom za ljudska prava od Grada tražili da se u istom kvartu i okolne ulice nazovu još po Milanu Levaru i Josipu Reihel Kiru. Ni na to nisu dobili odgovor.

Potom su zahtjevu pridodali još da se dvije ulice nazovu prema Slobodanu Budaku i Vladimiru Primorcu te projekt predložili kao koncept nazvan Naselje sjećanja. Taj zahtjev poslali su na Grad 9. travnja ove godine priloživši i potpise potpore 99 istaknutih građana, a ubrzo im je predsjednik Odbora Zoran Piličić javio da je zahtjev poslan u proceduru.

‘Da skupština i ne prihvati naš prijedlog, ovakva inicijativa kao i Frljićeva predstava 'Aleksandra Zec' bitni su za zdravlje našeg društva’, kazao je Sven Mikelić.

Posjet Adolfovcu Inicijativa je organizirala na dan kad će u Zagrebu biti izvedena predstava 'Aleksandra Zec'.