OČARAN RUŽAMA

Siniša Labrović vrtlario u Botaničkom

24.04.2014 u 12:50

Labrović u Botaničkom vrtu

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Bionic
Reading

Iako mu je prvotna ideja bila održati performans 'Raščitanje' i recitirati pjesme biljkama Botaničkog vrta u Zagrebu, najpoznatiji domaći performer Siniša Labrović posvetio se uređenju vlastita vrta

U sklopu Noći knjige koja se jučer održala diljem Hrvatske, Siniša Labrović pozvan je da manifestaciju potpomogne svojim performansom.

Originalna mu je ideja bila recitirati pjesme biljkama u Botaničkom vrtu i to na specifične načine, od turbofolk stila do recitacije inspirirane zanesenim govorima zloglasnog Adolfa Hitlera. No plan se promijenio te je u Botaničkom vrtu, pred dvadesetak ljudi u publici izveo performans 'Prije početka (Vrt)'.

Performans je nadahnula pjesma čuvenog hrvatskog pjesnika Danijela Dragojevića 'Na kraju krajeva'.

Na kraju krajeva
što se koga tiče
što u mom vrtu cvjeta ruža!

U sklopu performansa Labrović je, oko procvjetale ruže, odlučio urediti vlastiti vrt.


Učinio je to izrezujući sličice željenih objekata iz reklamnih letaka i smještajući ih u blizini ruže kako bi stvorio savršen vrt. Našlo se u njemu nekoliko suncobrana, meso za roštilj, kosilica, leptiri, ljuljačka za sjedenje, stolić, pa čak i krema za sunčanje.

Od svih biljaka ružu je odabrao zbog svih njezinih metaforičkih značenja, od mirisa, ljepote, svega šekspirovskog, do činjenice da se spominje u Dragojevićevoj pjesmi.

Budući da je svoj performans izveo u povodu Noći knjiga, Labrovića smo pitali što misli o toj manifestaciji i hoće li ona pomoći popraviti poražavajuće podatke o čitanju građana Hrvatske.

'Hrvatsko društvo još jednom će biti podijeljeno; na gledatelje nogometa i čitatelje koji će uživati u Noći knjiga', rekao je izrazivši ipak nadu da će manifestacija u konačnici uspjeti popularizirati čitanje.