MILJENIK PUBLIKE

Karizmatični Andrea Bocelli dolazi u Zagreb

24.04.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Proslavljeni talijanski tenor, glazbena zvijezda Andrea Bocelli održat će svoj veliki solistički koncert pred zagrebačkom publikom 29. studenog u Areni Zagreb

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu predstavio se Hrvatskoj još 1999. uz orkestar Opere iz Cagliarija i dirigenta Lorina Maazela, a 2005. održao je operni gala koncert u pulskoj Areni, no Bocelli se ponovno vraća pred hrvatsku publiku.

'Kad bi Bog pjevao, zvučao bi gotovo kao Andrea Bocelli!', rekla je jednom prigodom o Bocelliju Celine Dion, a poznata pjevačica nije jedina koja je javno veličala njegov upečatljiv glas sa širokim pjevačkim rasponom.

Ovaj karizmatični pjevač uz mnogobrojne obožavatelje uživa i veliku naklonost glazbenih kritičara.

Andrea Bocelli rođen je u Toskani, iz koje su potekli poznati kompozitori Puccini i Mascagni, a odrastao je u malom mjestu pored Pize, uz punu podršku svoje obitelji u svojem životnom opredjeljenju za glazbu.

Koliko god obožavao svirati klavir i flautu, s godinama je Andrea Bocelli otkrio da je za njega najsavršeniji instrument upravo njegov glas.


Dok je studirao pravo na fakultetu u Pizi, nastupao je kao pijanist u lokalnim klubovima kako bi uspio paralelno steći glazbenu naobrazbu kod renomiranih profesora. U vrijeme uzleta pop glazbe Andrea Bocelli je napravio zaokret u svojem glazbenom odabiru i upustio se u različite komercijalne i pop glazbene projekte, ali nikada nije zapostavio svoju strast prema klasičnoj glazbi i operi.

Upravo je ta dualnost oblikovala njegov osebujan glazbeni stil i način interpretacije temeljen na opernom pjevanju, ali progovarajući puno široj publici.

Bocellijeva svjetska karijera započela je 1994, kada je pobijedio na festivalu u San Remu s pjesmom 'Il Mare Calmo della Sera'. Nedugo nakon ovog uspjeha pripala mu je prva velika uloga u Verdijevoj operi 'Macbeth', da bi tog Božića već pjevao 'Adeste Fideles' za papu Ivana Pavla II i ispred nekoliko desetina tisuća vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Nakon ovakvog početka Bocellijeva se karijera razvijala nezaustavljivom brzinom – primio je mnogobrojna svjetska glazbena priznanja i nagrade, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je paralelno držao prvo, drugo i treće mjesto američke nacionalne top ljestvice klasične glazbe, bio je nominiran za prestižnu nagradu Golden Globe Award, također i za Oscara, a 2010. dobio je i svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih (Walk of Fame).

Pjesma 'Con Te Partiro', koju je kasnije snimio u duetu sa Sarah Brightman pod nazivom 'Time to Say Goodbye', nije se skidala sa svjetskih top ljestvica mjesecima te ostaje jedna od najpopularnijih skladbi svih vremena i hit na svim kontinentima.

Bocelli je nastupao na najistaknutijim svjetskim pozornicama, među koje se ubraja Carnegie Hall, Koloseum u Rimu, opere u Sydneyju i Berlinu te Central Park u New Yorku, a svakako je jedan od njegovih najzapamćenijih nastupa onaj u Sao Paulu u Brazilu, u kojem je pjevao ispred više od stotinu tisuća obožavatelja.

'Mislim da čovjek ne može sam donijeti odluku da postane pjevač. Tvoja publika i reakcije ljudi koji te slušaju odlučuju o tome', tvrdi Andrea Bocelli, za sebe govoreći da je zapravo 'moderan, ali istodobno staromodan tenor'.

Andrea Bocelli iza sebe ima više od 80 milijuna prodanih nosača zvuka, a uz pjevanje, dokazao se i kao vrstan tekstopisac i glazbeni producent.

Organizatori koncerta najavljuju da Bocellijeve obožavatelje uz njegove jedinstvene interpretacije popularnih opernih arija, velikih hitova i evergrina s aktualnih albuma 'Passione' i 'Love in Portofino' očekuje i vrhunska glazbena produkcija te niz glazbenih iznenađenja.