ANGAŽIRANA UMJETNOST

Banksy borbu preselio na video

20.04.2014 u 19:54

Bionic
Reading

Osim angažiranim grafitima, tajanstveni ulični umjetnik i aktivist Banksy, kao oružje u svojoj borbi protiv društvenih nepravdi sve češće koristi video. Posljednji njegov rad, apel protiv oružanih sukoba u Siriji, potakao nas je da se prisjetimo nekih njegovih najzanimljivijih video uradaka

Prije nešto više od mjesec dana, na treću godišnjicu početka sukoba, Banksy je objavio kratki video u kojemu je oživio jedan od svojih najpoznatijih grafita - djevojčicu s crvenim balonom u obliku srca.

U videu ljude poziva da se pridruže borbi za okončavanje sukoba tijekom kojeg je već stradalo više od 100.000 djece, žena i muškaraca.


Protiv terorizma borio se i neobičnim videom o ubojstvu slonića Dumba. Kratka snimka pokazuje skupinu terorista s ručnim bacačem granata koji ispaljuju projektil i, suprotno svim očekivanjima, pogađaju svima znanog lika.

Tijekom svojeg boravka u New Yorku, umjetnik koji unatoč slavi uspijeva sakriti svoj pravi identitet, založio se i za prava životinja. Kamion kakvim se u klaonice prevozi stoka, napunio je plišanim životinjama koje su tijekom vožnje skvičale, a vožnju gradom dokumentirao je. Projekt je nazvao 'Sirens of the lambs'.

Na svoj, kao i na račun kolekcionara umjetnosti našalio se također tijekom boravka u New Yorku kada je vlastite radove koji na aukcijama postižu astronomske cijene, prodavao na uličnom štandu po cijeni od 60 dolara. Interes je bio prilično skroman te je video pokazao da, lišena medijske pompe, njegova djela ne izazivaju veliko zanimanje javnosti. Procijenjena vrijednost jednog djela s potpisom Banksyja iznosi otprilike 31.000 dolara, a tijekom tog dana prodao je svega osam slika.