EU PRIJESTOLNICA KULTURE

Osijek sprema strategiju za kulturni razvoj

15.04.2014 u 17:13

Bionic
Reading

Cilj strategije kulturnog razvoja Osijeka od 2014. do 2020. godine je pozicionirati Osijek kao otvoren i napredan grad te središte šire regije, potaknuti razvoj kreativnih djelatnosti i nezavisne kulturne scene te ojačati međusektorsku suradnju u kulturi i povezati je s ostalim čimbenicima razvoja, istaknuto je na današnjoj raspravi o ovoj strategiji u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je kako je strategija formalni preduvjet za kandidaturu Osijeka za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a njezinom izradom uklonit će se dosadašnji nedostatak strateške usmjerenosti razvitka kulture.

Istaknuo je kako strategija predviđa razvoj postojećih gradskih kulturnih potencijala, jačanje izvaninstitucionalne kulture te proširenje nekih djelatnosti, koje pojedine institucije sada obavljaju.

Dodao je kako će, po završetku javne rasprave, strategija biti upućena na usvajanje osječkome Gradskom vijeću.

Ham je izvijestio da se raspisivanje kandidature za europsku prijestolnicu kulture očekuje u svibnju, a rok za prijavu trebao bi biti do kraja ove godine.

U izradi strategije sudjelovali su osječka Umjetnička akademija, gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti te Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje (RRA).

Pročelnik Upravnog odjela Dražen Alerić kazao je kako su sve kulturne institucije pozvane da se svojim prijedlozima uključe u izradu konačne verzije strategije, a cilj je gradske uprave poboljšati kvalitetu kulturnih događanja te pokušati povećati sredstva namijenjena kulturi.

Za planirane aktivnosti podizanja kulturne scene na višu razinu neće trebati toliko puno novca, ali ako uđemo u postupak kandidature za europsku prijestolnicu kulture, to je ozbiljan i skup projekt u koji se trebaju uključiti sektori turizma i gospodarstva, a na jedan ozbiljan način i Ministarstvo kulture, ocijenio je Alerić.