NO LOGO NAOMI KLEIN

Predstavljena Queer sezona

15.04.2014 u 14:53

Bionic
Reading

U ZKM-u je predstavljen novi ciklus Queer Zagreb Sezone i najavljena su događanja koja nas čekaju od travnja do srpnja

'Budući da se u sve više društvu naziru različiti oblici konzervativizma, koji se onda prelijevaju i u kazališne i plesne prakse na domaćim pozornicama, cilj je Queer Zagreb Sezone suradnjama ulaziti u institucionalne prostore ne bi li se oni dodatno otvarali za toliko potrebnu umjetničku inovativnost', objasnio je Zvonimir Dobrović.

U izvedbenom dijelu programa najavljeno je večerašnje gostovanje nove predstave 'No Logo Opera(cija)' u Jedinstvu, koja je inspirirana knjigom kanadske novinarke Naomi Klein 'No Logo' u kojoj autorica opisuje kulturu brendova i ispraznost logotipova.


O predstavi su govorili Fabian Lettow iz njemačkog kainkollektiva te Sanja Tropp Frühwald iz hrvatskog VRUM kolektiva.

''No Logo Opera(cija)' naša je prva produkcija ovako velikog interdisciplinarnog tipa. To nije samo predstava, već je i opera i videoinstalacija. Radi se o doista slojevitom projektu koji također nastoji ulaziti u institucionalizirane prostore i propitivati klasične načine proizvodnje umjetnosti', rekla je Tropp Frühwald.


Raimund Hoghe

Najavljena je i izvedba Raimunda Hoghea iz Njemačke, koji 28. travnja gostuje svojom predstavom 'Večer s Judy' u ZKM-u, posvećenoj Judy Garland te Brune Isakovića koji nadograđenom izvedbom 'Nečastivih' 7. svibnja nastupa u galeriji Lauba.

Također su najavljeni predstojeći programi u sklopu novog programskog bloka Sezone – Genderformance i tjedan fokusa na nizozemski ples.

Genderformance kao nova programska linija propituje pitanja roda u izvedbenim umjetnostima i sadrži izvedbe Eise Jocson s Filipina, Geumhyung Jeong iz Južne Koreje, Cecilije Moisio iz Italije, Poliane Lime iz Španjolske, no i hrvatskih imena poput Siniše Labrovića i Vlaste Delimar, a segment programa s fokusom na nizozemske plesne zvijezde, koji se ostvaruje u suradnji s Tjednom suvremenog plesa zagrebačkoj publici donosi tri različite predstave Jana Martensa te izvedbu i radionicu Mor Shanija.

Suradnje obilježavaju naročito filmski program Sezone, u sklopu Festivala tolerancije, ali i Subversive Film Festivala, gdje će se također s raspravom o radu Michela Foucaulta predstaviti i izdavački pothvat udruge – prvo cjelokupno hrvatsko izdanje 'Povijesti seksualnosti'.

Najavljen je i party u programu Sezone koji se održava ovaj četvrtak, 17. travnja u Vip klubu - Željka M. party, posvećen pojavama u društvu koje zatiru slobodu.