KONGRESNO-KULTURNI CENTAR

Obnavljanje dubrovačkih Lazareta za 34 milijuna kuna

14.04.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Obnova kompleksa Lazareta bit će završena do 1. lipnja i bit će to najveći kongresno-kulturni centar u Dubrovniku, s ljetnim pozornicama između pojedinih lađa te po potrebi velikom ljetnom pozornicom na trgu ispred njih, rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prilikom obilaska Lazareta

Ukupna vrijednost radova na obnovi Lazareta je 34 milijuna kuna s PDV-om i bit će završeni u roku. Kompleks površine 5 tisuća četvornih metara, koji se sastoji od 10 lađa i 5 velikih međuprostora, u cijelosti je namijenjen za kulturu, umjetnost i udruge civilnog društva.

U njemu su svoje prostore zadržali Studentski teatar Lero, Art radionica Lazareti, udruga Deša i FA Linđo. Dubrovački muzeji imat će izložbeni prostor u dvije lađe, a dobit će se također i koncertna dvorana od 200 mjesta koju će, uz Slanicu, moći koristi Dubrovački simfonijski orkestar, dok će jedna lađa pripasti Dubrovačkim knjižnicama, a jedna će se koristiti za arhivsku građu.

'U Lazaretima je ukupno 5 tisuća kvadrata, postat će najveći izložbeno-koncertno-kongresni centar Grada, na trgu će biti velika ljetna pozornica za 500 ljudi, uz pozornice u svakoj od lađa', kazao je Vlahušić.

Obnova Lazareta, spomenika nulte kategorije iz 17. stoljeća, počela je u listopadu 2012. godine, a obuhvatila je sanaciju konstrukcije te unutarnje uređenje.

Radove je izvela građevinska tvrtka iz Osijeka 'Monte-Monta'.