IZLOŽBE, PREDAVANJA, KONCERTI

Željezara Sisak postaje pogon za proizvodnju kulture

10.04.2014 u 15:12

Festival Željezara

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marijan Crtalić

Bionic
Reading

Festival Željezara održat će se od 6. do 8. lipnja u industrijskoj zoni Željezare i naselju Caprag, a uključit će umjetnički, aktivistički i glazbeni program. U tri dana koncerata, performansa, izložbi, predavanja, tribina, instalacija, Festival Željezara u nekadašnjim će proizvodnim halama željezare Sisak okupiti domaću i regionalnu glazbenu, umjetničku i aktivističku scenu te tako ponovno učiniti Željezaru proizvodnim pogonom

Željezara Sisak, nekad industrijsko-kulturni simbol Siska, a danas simbol svih zapuštenih radničkih prostora, početkom lipnja privremeno će dobiti novu funkciju i postati poligon za proizvodnju kreativnog sadržaja.

Na taj način Željezara će poslužiti kao mogući primjer kreativnosti, učenja i samoorganiziranja u svim neiskorištenim i propadajućim javnim prostorima po cijeloj zemlji.

Tvornički krug Željezare Sisak bit će festivalska lokacija, a nekadašnje proizvodne hale nadrealna pozornica na kojoj će posjetitelji vidjeti najbolje od domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene.

Socijalni angažman i kritika osnova je umjetničkog programa Festivala Željezara. U tri festivalska dana u Sisku aktivno će djelovati niz suvremenih umjetnika, i to kroz razne forme umjetničkog promišljanja i djelovanja – izložbe, instalacije, performanse.

'Djelovanje eminentnih suvremenih umjetnika trebalo bi težiti reaktualizaciji nekada bogate, i od Željezare obilato poticane kulturno-umjetničke produkcije koja bi danas trebala biti u skladu sa suvremenim stanjem i potrebama lokalnog prostora i društva te doprinijeti stvaranju jače povezanosti predgrađa s gradom, ali i ostatkom Hrvatske, odnosno uvrstiti Sisak na mapu važnih regionalnih kulturno-turističkih destinacija', kazao je umjetnički direktor festivala Marijan Crtalić

Aktivistički dio festivalskoga programa uključit će niz sudionika koji će inicirati aktivnu razmjenu znanja i iskustava između aktivista i organizacija iz Hrvatske te postojećih inicijativa u Sisku, radnika, nezaposlenih i studenata.

'Aktivistički program Festivala želi oteti zaboravu progresivne ideje koje su bile motor nekadašnjeg razvoja. Recentna povijest Željezare i pripadajućeg naselja tako postaje tematska okosnica i inspiracija za novi model razvoja grada. U tu svrhu u Sisak su pozvane organizacije i pojedinci iz Hrvatske i regije koji su svojim radom inicirali nove modele i prakse iz područja radničkih borbi, izgradnje solidarnih platformi, zajedničkih dobara, antifašizma i ljudskih prava, participacije u upravljanju gradom, prostornog planiranja, zaštite baštine, nezavisne kulture i medija. Cilj je stvaranje civilne platforme za samoorganizaciju građana Siska koja će biti motor promjena u gradu te ponuditi nove, participativne i održive modele razvoja Siska', objašnjava urednica i izvršna direktorica festivala Lela Vujanić

Konačno, spomenuta dva programa bit će zaokružena nizom koncerata i glazbenih izvedbi koji su redom u skladu s konceptualnim smjernicama Festivala.

'Glavni kriterij pri izboru izvođača bila je kvaliteta skladbi, a odmah potom i hrabrost i sloboda u izričaju te zdrava energija i želja za životom koju nosi svaki glazbenik ponaosob. Nekonvencionalan i nekomercijalan pristup u kreiranju glazbenog programa rezultirao je okupljanjem žanrovski različitih izvođača koji su primarno, bez obzira na to je li riječ o gitarskoj, elektroničkoj ili eksperimentalnoj glazbi, usmjereni na filozofiju rock'n'rolla – bunt protiv apsolutizma, slobodu mišljenja, autentičnost, želju za promjenama, pacifizam, zajedništvo', zaključio je urednik glazbenog programa Nenad Borović iz organizacije Žedno uho