kROZ KATEGORIJE

Pogledajte najbolje novinske fotografije u 2013.

07.04.2014 u 17:13

  • +28

Finalisti Hrvatska novinska fotografija 2013.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jure Mišković

Bionic
Reading

Fotografija Trga bana Jelačića na večer ulaska Hrvatske u Europsku uniju Neje Markičević, najbolja je hrvatska fotografija snimljena u prošloj godini, objavljeno je na današnjoj dodjeli nagrada natječaja Hrvatska novinska fotografija 2013. Zbora fotoreportera Hrvatske

Snimljena s viših katova Zagrebačke banke kroz prozorski okvir fotografija prikazuje svečanost, mnoštvo ljudi i efektnu svjetlosnu igru light-showa na zgradama koje okružuju Trg. Nadam se da će taj prozor značiti i pogled u bolju budućnost za Hrvatsku, rekla je Markičević, fotoreporterka Cropixa, čija je fotografija proglašena najboljom u užem krugu 21 finalista u raznim kategorijama, a između 1271 pristigla rada.

Njezina je fotografija najprije osvojila nagradu u kategoriji događaja, a dodijeljene su nagrade u još šest kategorija, ovisno o tome što fotografije prikazuju, svakodnevni život, portret, kultura i umjetnost, priroda i okoliš, sport i reportaža.

Nagradu "Pavao Cajzek" u kategoriji s prizorima iz svakodnevnog života osvojio je Tom Dubravec iz Cropixa za detalj u brodogradilištu Brodosplit u vrijeme privatizacije koja je u nadolazećem periodu izazvala val prosvjeda, a njegov kolega iz iste agencije Vlado Kos snimio je najbolju reportažu, odnosno događaje iz Vukovara kada su skidane ploče s dvojezičnim natpisom.


Matko Biljak iz "Slobodne Dalmacije" dobio je nagradu "Ivan Fabijan" u kategoriji kulture i umjetnosti, za snimku glumca Gorana Markovića u jednoj od ključnih scena predstave "Peer Gynt" u splitkom HNK, dok je Boris Kovačev iz Cropixa u kategoriji portreta nagrađen za fotografiju Slavka Linića među policama s nizom spisa u Ministarstvu financija.

Najboljom sportskom fotografijom proglašena je ona koja bilježi slavlje hrvatskih nogometaša u trenutku kada se reprezentacija plasirala za Brazil, a snimio ju je Goran Mehkek iz Cropixa, dok je na temu prirode i okoliša pobijedio Stipe Surać za snimku iz zraka na kojoj je otok Galešnjak, proslavljen zbog svog oblika srca, a koji zbog dvije velike brazde koje su izorali bageri sada izgleda kao 'otok slomljenih srca'.

Na dodjeli u HND-u danas su proglašeni i četvorica počasnih članova novouspostavljene Kuće slavnih hrvatskog foto-novinarstva, kojim su dodijeljena priznanja za trajan doprinos unapređenju i razvitku foto-novinarstva - Andro Damjanić (1929.), Radiša Mladenović (1932.), Pavao Cajzek (1923.-1999.) i Živko Gattin (1923.), prvi fotoreporter "Slobodne Dalmacije" i vlasnik novinarske iskaznice tih novina s brojem jedan.

Andro Damjanić je veći dio karijere također proveo u toj novini, najviše fotografirajući prizore s ulice, djecu, starce i drugačiji Split. Kako je rekao na dodjeli, čitav život je bio na ulici, jedno vrijeme je bio i beskućnik, pa mu 'ništa nije moglo pobjeći'. Upravo sređujem 25 tisuća negativa, i dalje kupujem novu opremu, ali od svih mojih 47 foto aparata najdraži mi je prvi koji sam davno dobio od susjeda, rekao je.

Pavao Cajzek bio je samozatajni autor koji je tek nakon 35 godina plodnog rada imao prvu samostalnu izložbu, uvijek smatrajući da fotoreporter mora biti i novinar. Najpoznatije su njegove kronike Zagreba, do mirovine je radio u 'Večernjem listu', a svoje je znanje prenosio i baveći se pedagoškim radom.

Kao najbolji hrvatski sportski fotograf istaknut je Radiša Mladenović, koji je radio je za 'Borbu', a od 1954. do umirovljenja 1989. bio je fotoreporter je i urednik fotografije dnevnih i tjednih izdanja Sportskih novosti, zabilježivši sve najvažnije sportske događaje.

Projekti Hrvatska novinska fotografija i Kuća slavnih najveća su promocija fotoreporterske struke u Hrvatskoj, istaknuo je Siniša Hančić, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske. Natječajem, putujućom izložbom i fotomonografijom ostvarujemo našu misiju i ukazujemo na snagu i značaj fotografije u nepristranom izvještavanju, na odgovornost prema zajednici, na poticanje ka izvrsnosti te brigu o zbrinjavanju djela naših autora, o njihovoj revalorizaciji i prezentaciji te odavanju priznanja znamenitim fotoreporterima, dodao je.

U žiriju su bili Krasnodar Peršun, Nenad Petrović, Ante Verzotti, Srđan Živulović i Mario Periša.