ZA DVADESETOGODIŠNJICU SMRTI

Pimp My Pump osmislio posvetu Kurtu Cobainu

06.04.2014 u 11:37

Pimp My Pump u čast Kurtu Cobainu

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Umjetnici iz projekta Pimp My Pump osmislili su u zagrebačkoj Bednjanskoj ulici posvetu Kurtu Cobainu, pjevaču benda Nirvana, koji je počinio samoubojstvo prije dvadeset godina

Zanimljiva pumpa osvanula je u Zagrebu, u Bednjanskoj ulici, čime su sudionici projekta Pimp My Pump označili 5. travanj, dan kad je 1994. glazbenik Kurt Cobain preminuo.

U retrospektivi, o čemu je zapravo pjevao slavni frontmen benda Nirvana?

'Moji stihovi su velika gomila kontradikcija. Oni su podijeljeni i nalaze se negdje između mojih iskrenih stavova i osjećanja i sarkastičnih obećavajućih i humorističnih opovrgavanja ideala koji su već odavno iscrpljeni. Nastojim biti strastven i iskren, ali se također želim zabavljati i ponašati kao debil', zapisao je Kurt Cobain u svom dnevniku, u vrijeme izlaska prvog albuma Nirvane 'Bleach'.

U tih pet godina Cobain je od anonimnog glazbenika američke alternativne scene prerastao u rock zvijezdu, što je i danas, nakon puna dva desetljeća koja potvrđuju da su njegove pjesme preživjele test vremena, osiguravši mu kultni status u povijesti rock glazbe.

Stihovi tog pjesnika poderanog glasa, krhke duše i bolesnog želuca nerijetko su bili hermetični, zbog načina pjevanja ponekad i na granici razumljivoga, no unatoč tome, a možda i baš zato, mnogi su se u njima našli jer su ih mogli doživjeti kako sami žele. Cobain je nastojao ostaviti dojam da mu treba malo za riječi pjesama, no često je bio neodlučan i na njima je radio godinama, pa ga je smetalo kada bi ih se u medijima krivo tumačilo.

'Za kog' vraga novinari stalno inzistiraju na drugorazrednoj frojdovskoj interpretaciji mojih stihova, kada ih u devedeset posto slučajeva pogrešno objašnjavaju', napisao je u dnevniku ogorčen tadašnjim rock-novinarstvom.

Iako je većinom nezahvalno otkrivati 'što je pjesnik htio reći', osobito kada je taj pjesnik Kurt Cobain, korak u tom smjeru napravio je Charles R. Cross u biografiji o njemu 'Kosa anđela', rasvijetlivši okolnosti u kojima su nastajale neke od najpoznatijih pjesama Nirvane. Cobaina je za pjesme nadahnjivalo gotovo sve što se događalo oko njega i u njemu, od poremećenih odnosa u obitelji nakon nikad prežaljenog razvoda braka roditelja, preko stanja u društvu do ljubavnih veza.

Potonje je bilo poticaj za pjesmu 'About a Girl', nastalu nakon prigovora njegove djevojke Tracy da piše o svemu osim o njoj. Kurt joj nikada nije priznao da je tu pjesmu napisao za nju, iako ju je svakodnevno uvježbavao u njezinu društvu. Bila je to njegova prva otvoreno ljubavna pjesma, a napisao ju je nakon što je tri sata preslušavao Beatlese.

Pjesmu 'Polly' nadahnuli su novinski članci o brutalno silovanoj djevojci, a užas tog događaja Cobain je prikazao paralelno dajući ljudske karakteristike napadačima. Tema pjesme u kontrastu je i s nježnom i laganom melodijom, pa navodi slušatelje da nesvjesno i ležerno pjevuše uz priču o strašnom zločinu. Bob Dylan izdvojio je taj Cobainov uradak kao najhrabriji, ustvrdivši da 'ovaj klinac ima srce'.

'Klinac sa srcem' nije volio biti predoslovan, pa nije htio priznati da je pjesma 'Sliver' autobiografska, iako je svima koji su ga poznavali bilo jasno da priča o dječaku koji mora živjeti s bakom i djedom, a želi biti kod kuće s majkom, itekako ime veze s njim. O posljedicama nesređenih obiteljskih odnosa progovorio je i u pjesmi 'Something in the Way', kojom podsjeća na to kako se osjećao dok je živio kao beskućnik.

'Kurt miriše kao Teen Spirit'

'Tinejdžerski duh' iz pjesme 'Smells Like Teen Spirit' zapravo je ime ženskog dezodoransa njegove djevojke Tobi, važne predstavnice 'riot grrl' scene, a Cobain je za naslov uzeo dio grafita njezine prijateljice koja je napisala na zidu: 'Kurt miriše kao Teen Spirit'. Iako je nastala kao posljedica njihova prekida, ta pjesma postala je simbolom nezadovoljnih, bijesnih mladih ljudi, a Nirvanu i 'Nevermind' s nezavisne scene lansirala na sam vrh svjetskih top ljestvica.

Raskid s Tobi rezultirao je, među ostalim, i pjesmama 'Aneurysm' te 'Drain You' s upečatljivim početnim stihovima koje mu je nekom prilikom ona rekla: 'Jedna beba kaže drugoj: sretna sam što sam te upoznala.'

Susret s Courtney Love bio je sudbonosan na više razina, a njezin je utjecaj bio vrlo vidljiv u periodu nastanka pjesama za 'In Utero'. Naslov najpoznatije pjesme s tog albuma, 'Heart-Shaped Box', odnosi se na kutiju u obliku srca koju mu je poklonila prije nego što su postali par, a ta je pjesma bila njegov način da joj uzvrati dar. O značenju te slojevite pjesme i zapaženom spotu koji ju je pratio, još se vode rasprave.

U toj fazi Cobain se i dalje vraća u prošlost, u 'Serve the Servants' konstatira da mu se isplatio tinejdžerski bijes, ali i dalje ga muči što nije imao oca kakvog je želio, u pjesmi 'Dumb' opisuje svoj pad u ovisnost, a u 'Pennyroyal Tea' rezignirano prihvaća svoje narušeno zdravstveno stanje.

Izmučen slavom koja ga je zatekla nespremnog, pritiskom medija, sve jačom ovisnošću o heroinu, depresijom i vječnim bolovima u želucu, Cobain se prije točno dvadeset godina ubio iz sačmarice. Pored njega pronađeno je oproštajno pismo u kojem nema njegovih stihova, već je, objašnjavajući kako je izgubio strast za glazbom, kroz stih Neila Younga fanovima poručio 'Bolje je izgorjeti nego izblijediti'

Jedno je sigurno - sjećanje na njega još nije izblijedilo, u rodnom i od njega ne baš voljenom Aberdeenu nedavno je dobio svoj dan koji će se obilježavat na datum kada je rođen, 20. veljače, dobio je i svoj kip u aberdeenskom Povijesnom muzeju, ali i lik u stripu. Nirvana će 10. travnja biti uvrštena u Kuću slavnih Rock 'n' rolla, a grad Hoquiam, gdje je Cobain živio vrlo kratko, tada će proslaviti Dan Nirvane.