NINA OBULJEN

Ispada da se Andrea Zlatar ruga kulturnjacima

02.04.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Kako je moguće da Ministarstvo tek u četvrtom mjesecu objavljuje rezultate financiranja kulture, zapitala se Nina Obuljen Koržinek komentiravši da ispada kako se Ministarstvo takvim odnosom prema kulturi ruga njezinim stvaraocima

Na inicijativu Nacionalnog foruma Nikice Gabrića u Novinarskom domu održana je tribina na temu stanja u hrvatskoj kulturi, a sadržajni panel okupio je Ninu Obuljen, Zvonka Makovića, Anu Lederer, Jadrana Antolovića, Igora Gerenčera i Tomislava Šolu. Listu sudionika sastavila je bivša ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, potpredsjednica Nacionalnog foruma i kandidatkinja na listi za EU parlament.

Naslov tribine Ni lijevo niti desno nego o kulturi prilično točno ocrtao je i sastav gostiju koji nisu politički vezani uz Gabrićevu stranku. Tim više, ovo je jedan od zasigurno sadržajnijih i osmišljenijih rasprava o aktualnom stanju u kulturi, a da ju je organizirala neka politička stranka. Tek uvodno, okupljenima se obratio predsjednik stranke Nikica Gabrić kazavši da napredna društva kulturu pretvaraju u svoju prednost i kako se Hrvatska treba prestati ponašati maćehinski prema kulturi.

Nedavno objavljen najniži kulturni budžet u Hrvatskoj bio je šlagvort razgovoru u kojem je bilo teško pronaći lijepu riječ za djelovanje i rezultate aktualnog Ministarstva kulture. Pomoćnica bivših ministara kulture Bože Biškupića i Jasena Mesića Nina Obuljen Koržinek govorila je iz pozicije istraživača kulturnih politika na Institutu za razvoj i međunarodne odnose i kako je kazala, osoba dvojakih osjećaja kad se prisjeti Ministarstva kulture.

Kriza nije prolazna

O radu aktualnog kazala je da se radi o sustavu koji se ne temelji na izvrsnosti i konkurentnosti što je i razlog da je kriza toliko pogubno djelovala na stanje u hrvatskoj kulturi koja se, smatra, još uvijek nalazi kao i hrvatsko društvo, u sustavu nezavršene tranzicije.

'Ovdje se ne radi o krizi koja je prolazna. Ovdje su duboko uzdrmani temelji upravljanja i nikad se stvari više neće vratiti na ono što smo mislili da imamo prije krize', kazala je i dodala da je primjer dobrog upravljanja organizacija audiovizualne djelatnosti koja je izdvojena pod okrilje HAVC-a, a posebno negativnom istaknula sektor kazališta.

'Svjedoci smo zastrašujućeg upravljanja kulturom', rekla je Obuljen Koržinek zapitavši se kako to da Ministarstvo tek u četvrtom mjesecu objavljuje rezultate financiranja.

'Ispada kao da se rugate!' rekla je i dodala da je ovo Ministarstvo u kojem se ne vidi ni stručnost niti spremnost potrošilo svoj mandat i nema potrebe razmišljati što dalje i što bi se još moglo.

Svoje razočaranje radom Ministarstva kulture vrlo oštro izrazio je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković kazavši da bi u civiliziranim zemljama ministričina objava 'famoznih 0,49 posto budžeta za kulturu' značila potpisivanje smrtne presude.

'Strategije razvoja kulture koje stoje na stranicama Ministarstva kulture su nepismene i ne funkcioniraju ni sintaktički pa ne možemo onda očekivati ni čvrstu i jasnu logiku strategije.'

'Zamislite, piše da su u vrijeme pisanje strategije sredstva iznosila 0,72 posto proračuna, a danas je to 0,49', rekao je Maković dodavši da bi se ministrica koja katastrofalnim smatra poziciju u kojoj je hrvatska kultura trebala zapitati koga je uzela za suradnike i na koncu, trebala bi se zapitati za vlastiti rad', kazao je Maković.

Funkcionira jedino kadroviranje

Prisjetio se hrvatskog ulaska u EU i riječi ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić da Hrvatska nikad više neće biti ista. 'To je bila vulgarna laž i obmana. Ne volim revoluciju, no kako je moguće da dvije godine i Vesna Pusić i Zoran Milanović o sebi govore u superlativima?' oštro je kazao Maković.

'U Ministarstvu kulture jedino funkcionira kadroviranje, a od prvog mjeseca 2014. kontinuirano se provodi kadrovska politika. Ministrica se postavlja kao arbitar u izboru intendanta zagrebačkog HNK. Ta odgovornost koju time preuzima nije hrabrost nego ludost', zaključio je Maković.

Ana Lederer piše knjigu Lex Lederer

O stanju u HNK-u govorila je bivša intendantica Ana Lederer koja se osvrnula na izjavu svog prethodnika Mladena Tarbukaobjavljenu na tportalu, a u kojoj je Tarbuk predložio da se HNK ustroji kao dioničko društvo.

'Zbog 12 milijuna duga, Tarbuk je razriješen dužnosti, a kao 'političkoj žrtvi' dali su mu da radi Dubrovačke ljetne igre. Ne idem iz pozicije političke žrtve, no skandalozno je da se u Hrvatskom saboru, da bi me se onemogućilo da radim, što je kolokvijalno nazvano Lex Lederer, rade izmjene u zakonu. Najavila je da o svom slučaju piše knjigu jer, kazala je, Lex Lederer ne smije se ponoviti.

Na tribini su održana i dva kraća case studyja uspješnih projekata. Igor Grenčer, voditelj projekta Brod knjižara - Brod kulture, osvrnuo se na projekt koji već sedam godina uspješno plovi, a od 98 dana na pučini, kaže, tek dva su financirali iz Ministarstva kulture, čak 92 dana pokrivaju novcem iz inozemstva.

Sveučilišni profesor Tomislav Šola govorio je o svom projektu The Best in Heritage koji je krenuo sa stopostotnom novčanom potporom Ministarstva kulture, završio na deset posto, a razmišlja o preseljenju projekta u Kinu: 'Tamo se dešava budućnost, ovdje neće’, kazao je Šola.