VJERAN ZUPPA

Ministarstvo kulture preimenovati u Ministarstvo kulturnih sirotana

01.04.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture moglo bi se preimenovati u Ministarstvo kulturnih sirotana sa sloganom ‘koliko para, toliko muzike’, kao da je Hrvatska jedna velika kavana, rekao je za Jutarnji list teatrolog Vjeran Zuppa komentiravši smanjenje kulturnog proračuna RH na 0.49 posto

Prošlog petka ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić prezentirala je rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2014. godinu. Tom prilikom kazala je da je smanjenjem proračuna, a potom i rebalansom, proračun za kulturu pao na 0.49 posto proračuna RH. Ukupno je na Javnim potrebama tražena milijarda i 720 milijuna kuna, a Ministarstvo je podržalo projekte u vrijednosti od 206 milijuna, odnosno 12 posto. Odobreno je 3.864 programa, što je 52 posto od ukupnog broja prijavljenih.

Nakon objava reagirala je kulturna zajednica, a Vjeran Zuppa u Jutarnjem listu je kazao da kulturna politika u ovoj zemlji ne postoji. 'Moramo znati da smo pristali na to da se kulturna politika svede isključivo na izračun i obračun sredstava koja su za kulturu, kaže se, 'odvojena'. Ovakav proračun zapravo je 'tradicijska' posljedica takvog stava. Sad bi se, možda, Ministarstvo kulture moglo preimenovati u Ministarstvo kulturnih sirotana, a da slogan bude 'koliko para, toliko muzike', kao da je Hrvatska jedna velika kavana. Svima nam je jasno da novca nema. Ali nam je isto tako jasno da nema ni kulturne politike i da ovakvi iznosi nisu samo plod državne neimaštine, nego i činjenice da niti jedna kulturna politika nije branila kulturu nego ju je prepustila općoj državnoj politici - ističe Zuppa.