SLOVENSKI DVOJNIK

Mrtva bubamara i prožvakana žvaka lažnog Hirsta

19.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Iako se s falsifikatorima redovito obračunava putem suda, britanski umjetnik Damien Hirst još se nije uhvatio ukoštac s provokativnim slovenskim kolegom koji se potpisuje njegovim imenom i prezimenom

'Smanjiti cijenu umjetničkih djela i povećati njihovu vrijednost izraženu u istinskoj ljubavi prema umjetnosti', neki su od ciljeva slovenskog umjetnika koji djeluje pod imenom Damien Hirst. Na svojoj internetskoj stranici i blogu slovenski Hirst predstavlja i prodaje svoja umjetnička djela, a inspiraciju crpi u transparentno sarkastičnom pogledu na lik i djelo svjetski slavnog britanskog kolege.

Britanski umjetnik Damien Hirst najpoznatiji je po životinjama u formaldehidu

Za razliku od originalnog Damiena Hirsta, autora izjave da je gramzljivost poželjna u svijetu umjetnosti te rekordera po zaradi na aukciji održanoj 2008. godine (140 milijuna eura), slovenski umjetnik radove prodaje pod motom 'najjeftinija umjetnost na svijetu' i simboličnim cijenama. Tako primjerice djelo nazvano 'Reapperance od falling emotion in a partly deserved absence in purity' koje čini žvakaća guma svezana u čvor, mrtvu bubamaru nazvanu 'Thoughts on eternal life by someone living a mundane life in a tiny flat' i dio ravnala koje dočarava duljinu prosječnog talijanskog penisa od 15 centimetara ('The only true reason behind the faith in god of those who claim that the size doesn't matter') možete nabaviti po cijeni od samo jednog eura.

Svojevrsni umjetnički antipod kontroverznog Britanca svoje djelovanje opisuje kao 'demistifikaciju svega onoga što je mistificirano u ime umjetnosti', tvrdeći 'ako je umjetnost religija, ja sam ateist'.

Budući da metoda prisvajanja imena slavnih osoba već dokazano jamči preskakivanje stepenica na putu do slave, zvučno ime je i Hirstu iz našeg susjedstva donijelo pažnju novinara, te je vijest o dvojniku poznatog umjetnika ovih dana osvanula u nekim svjetskim medijima.

Što će vlasnik originalnog identiteta učiniti kad čuje glasove o duhovitom Slovencu koji bez pardona parodira njegovo stvaralaštvo, možemo samo nagađati. No ako je suditi po prošlogodišnjem slučaju tinejdžera Cartraina koji je na svojim kolažima koristio fotografije poznate Hirstove dijamantne lubanje 'For the Love of God' i unatoč mizernoj zaradi od 200 funti od umjetnika primio zahtjev za vraćanjem cjelokupnog iznosa i svih radova te prijetnju tužbom, i slovenskog umjetnika bi mogao snaći posve neslavan tretman.