IZLOŽBA U BRUXELLESU

Ova djela hrvatskih umjetnika otkupio je EU parlament

19.03.2014 u 15:45

Otkupljena djela hrvatskih umjetnika

Izvor: Promo fotografije / Autor: www.europarl.hr

Bionic
Reading

Izložba djela hrvatskih umjetnika koje je otkupio Europski parlament otvorena je u Bruxellesu

Izložbu je otvorila potpredsjednica Europskog parlamenta Anni Podimata (Grčka, S&D) koja je s velikim zadovoljstvom poželjela dobrodošlicu novom postavu kojim se obogatila kolekcija Europskog parlamenta u manje od godine dana od pristupanja Europskoj uniji.

Uz brojne medije i Hrvate u Bruxellesu otvorenju su prisustvovali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, dok je u ime hrvatskih umjetnika, čija djela su postala dio stalne zbirke Europskog parlamenta, govorila Ivana Franke.

'Kada pomislite na Hrvatsku sjetite se prekrasne turističke destinacije. No, njezina kulturna i povijesna baština iznimno je bogata', rekla je Dubravka Šuica (EPP). 'Hrvatska je više nego sretna pridružiti se Europskoj zbirci umjetnina koja ovime još više naglašava njezinu različitost i bogatstvo', dodala je hrvatska zastupnica u EP.

'Pred ovakvim umjetničkim djelima ne trebamo biti skromni', izjavio je u uvodnom govoru zastupnik Tonino Picula (S&D). "Riječ s kojom se Hrvatska na internetu najviše povezuje je ljepota. Hrvatska je oduvijek bila ravnopravan dio europske kulture i baštine, a kroz ovu akviziciju i zbirku Europski parlament potvrđuje ne samo njenu materijalnu vrijednost."

Umjetničke radove iz najmlađe članice Europske unije, Hrvatske, potpisuju Boris Bućan, Ivana Franke, Sanja Iveković, Ivan Kožarić, Nives Kavurić Kurtović, Đuro Seder, Josip Vaništa i Zlatan Vehabović.

Oni su postali trajno vlasništvo Europskog parlamenta gdje će biti sastavni dio međunarodne zbirke umjetnina izložene u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu