POKRADENA IDEJA

Turističkoj atrakciji sud oduzeo ime

17.12.2008 u 13:47

Bionic
Reading

Hundertwasser Haus Wien, jedna od slavnih turističkih atrakcija u Beču, bit će preimenovana jer je sud procijenio da je autor šarene valovite građevine pokrao arhitekta zaduženog za njezinu realizaciju

Friedensreich Hundertwasser, po kojemu građevina nosi ime, preuzeo je i potpisao sebe umjesto manje poznatog Josefa Krawina.

Kuću svake godine posjećuju stotine tisuća turista, pa su bečke vlasti s pravom zabrinute jer je pitanje hoće li Hundertwasserhaus Wien turistima biti zanimljiva i hoće li im uopće biti prepoznatljiva kad je preimenuju u Krawina Hause.

Riječ je, naime, o građevini valovita izgleda, krova prekrivenog zemljom i travom, a puna je drveća koje raste iz unutrašnjosti zgrade i čije grane izlaze kroz prozore.

Austrijski slikar, arhitekt i kipar Hundertwasser između 1983. i 1986. godine, kad je zdrada građena, nije naplatio za dizajniranje, pojasnivši da je najveća plaća to što je spriječio da u njegovu gradu izraste nešto ružno.

Trgovački sud u Beču presudio je da je previše elemenata koje je Hundertwasser pokrao od Krawina, koji je bio zaposlen kao arhitekt na realizaciji Hundertwasserove umjetničke koncepcije.