MLETAČKA REPUBLIKA

Talijani pod zaštitu UNESCO-a predlažu hrvatske građevine

13.03.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Šibenske srednjovjekovne utvrde i obrambeni sustav Zadra te utvrđeni grad Korčula obuhvaćeni su projektom kojim talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti želi dopuniti popis pod zaštitom UNESCO-a niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike.

Iz šibenske Gradske izvijestili su kako je talijansko ministarstvo pokrenulo projekt izrade prijedloga za upis na Popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, kao zajednički prijedlog Italije, Hrvatske i Crne Gore.

Među spomenutim građevinama u Hrvatskoj nalaze se četiri šibenske tvrđave te obrambeni sustav Zadra i utvrđeni grad Korčula, a u Crnoj Gori obrambeni sustav Kotora.

Talijanski popis čine utvrđeni grad Bergamo, obrambeni sustav Peschiera del Garda, utvrđeni grad Palmanova i obrambeni sustav venecijanske lagune.

Hrvatsko Ministarstvo kulture razmotrilo je prijedlog te ga je, uz suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, načelno prihvatilo, navode iz Grada Šibenika.

Zajednički Pristupni popis, koji uključuje najznačajnije primjere obrambenih sustava te vrste, sastavljen je u suradnji talijanskih, crnogorskih i hrvatskih stručnjaka.

Koordinator projekta je Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije, a venecijanski sustav obrane nalazi se na tzv. tentativnoj listi UNESCO-a.