PROJEKTI BUDUĆNOSTI

Nedovršene građevine koje oduzimaju dah

04.03.2014 u 10:31

  • +5

Nedovršene građevine koje oduzimaju dah

Izvor: Promo fotografije / Autor: Xefirotarch with Hernan Diaz Alonso

Bionic
Reading

Dizajn, funkcionalnost i briga o prirodi neke su od karakteristika laureata Nagrade za progresivnu arhitekturu. Pogledajte impresivne, još neizgrađene građevine koje će tek u bliskoj budućnosti mamiti poglede prolaznika

Časopis Arhitekt odabrao je 10 neizgrađenih projekata koji će ove godine bit nagrađeni Nagradom za progresivnu arhitekturu (P/A Awards) koja se dodjeljuje za inovativne projekte na području arhitekture.

Ekograd Tianjin

Ekograd Tianjin niknut će u donedavno zagađenom dijelu zaljeva Bohai. Grad za 350.000 stanovnika bit će izgrađen od temelja. Ambiciozni projekt rezultat je suradnje Singapura i Kine, a konačni mu je cilj stvoriti niskoenergetski grad. Prve dvije građevine u ovom ekogradu potpisuje studio Steven Holl Architects: Tianjin Ecocity Ecology i Planning Museums.

Pristanište u južnom Tajvanu

Projekt je eksperiment dinamičnog trodimenzionalnog urbanizma koji pojačava pješački promet kroz izgrađenu, podignutu rivu. Istovremeno, ispod prostora za pješake, prostor namijenjen za morska prometala, trajekte i brodove nalazi se ispod. Slojevima je postignuta multifunkcionalnost objekta i povećana sigurnost i komfor putnika. Projekt potpisuju RUR Arhitekti.

Nacionalni glazbeni centar u Kanadi

Nacionalni glazbeni centar u Calgaryju dizajnom počast odaje krajoliku Kanade, stijenama i kanjonima Stjenjaka te otvorenosti prerija i pejzažu južne Alberte. Predsjednik i izvršni direktor studija Allied Works Architecturea Andrew Mosker rekao je da mu je cilj bio stvoriti jedinstvenu i prepoznatljivu građevinu, na čemu su radili posljednje dvije godine. Posebno je zanimljiv dio građevine most na dva kata koji se proteže 4. Streetom SE, koji ne samo da povećava funkcionalnost prostora, već je impresivan i u estetskom smislu.


Trgovački centar u Liverpoolu

Uzevši u obzir to da su društveni centri postali središta društvenog života, arhitekti studija Rojkind Arquitectos, angažirani su za dizajn pročelja centra u Liverpoolu. Nova fasada dinamičnim izgledom korespondira s ubrzanim tempom gradskog života. Nalazi se u središtu križanja, između autocesta i nadvožnjaka, zbog čega, ističu iz studija Rojkind Arquitectos i ima futuristički izgled, poput ambijenta filma 'Istrebljivač' (Blade Runner).

Fakultet arhitekture, građevinarstva i urbanog planiranja

Nova zgrada Fakulteta arhitekture, građevinarstva i urbanog planiranja u Melbourneu sastojat će se od predavaonica, prostora za zaposlenike i studente koji se prostire na približno 18.000 kvadratnih metara. Na natječaj za idejna rješenja prijavljeno je čak 133 projekata iz 15 zemalja, a odabran je prijedlog studija John Wardle Architects & NADAAA.

Nogometni centar u Montréalu

Krov novog nogometnog centra na mjestu nekadašnjeg kamenoloma Miron podsjeća na mineralne strukture. Volumeni zgrade poput kristala podizat će se između stabala. Taj zanimljiv projekt potpisuju Saucier + Perrotte Architectes i Hughes Condon Marler Architects.

Sve nagrađene radove potražite u fotogaleriji.