NEMIRI U BOSNI

Jasmila Žbanić Milanoviću: Marš kući!

10.02.2014 u 11:11

Bionic
Reading

Prosvjede u Bosni i Hercegovini komentirali su za H-alter.org redateljica Jasmila Žbanić, Hrvoje Jurić sa Zagrebačkog sveučilišta te pisac i novinar Faruk Šehić usuglasivši se da je bilo samo pitanje dana kada će se ovakvo što dogoditi

'Prosvjedi su očekivani i bilo je pitanje dana kada će se desiti. Logično je da su prvo krenuli u Tuzli koja ima preko sto tisuća nezaposlenih osoba', rekla je u razgovoru za H-alter redateljica Jasmila Žbanić.

Na pitanje koliko je značajna činjenica što su prosvjedi prvi put socijalnog, a ne etničkog karaktera, Žbanić ističe kako je Tuzla u ratu uspjela očuvati svoju multinacionalnost - ne samo formalno, nego suštinski te se upravo zato prosvjedi sada fokusiraju na stvarne probleme.

'Nitko ovim ljudima ne može manipulirati šupljim pričama o strahu od drugog. Neprijatelji radnika su korumpirani i bezidejni političari, pljačkaši koji su doveli ljude do siromaštva', rekla je.

Žbanić se osvrnula i na posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru rekavši: 'Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena.'

Žbanić je hrvatskom premijeru poručila: 'Milanoviću, marš kući!'


Hrvoje Jurić

Hrvoje Jurić sa Zagrebačkog sveučilišta, rodom iz Bihaća, čudnim smatra jedino to što su se prosvjedi dogodili tek 2014. Istaknuo je bitnu razliku između prošlogodišnjih i sadašnjih protesta kazavši da je u ovima jače naglašen klasni aspekt i da se dodatno redefinira opozicija 'mi protiv vas'.

'Vjerujem da su se mnogi bosanskohercegovački političari, nenavikli na narod, sjetili Nicolaea Ceausescua. I neka su', rekao je Jurić.

Faruk Šehić, nagrađivani pisac i novinar nezavisnog magazina BH Dani, najznačajnijim smatra nadetnički karakter prosvjeda.

'Nadetnički karakter prosvjeda jedna je od najznačajnijih stvari u 'tuzlanskoj buni' i protestima u drugim gradovima. Bez obzira na provokacije iz Banjaluke kako je zapravo riječ samo o bošnjačkim demonstracijama, a koje su se javljale tijekom prijašnjih protesta, uvijek sam vjerovao u značaj njihova nadetničkog karaktera', izjavio je Šehić.