INTERVJU: JIŘÍ BĚLOHLÁVEK

'Samo minuciozna priprema pruža slobodu improvizacije i mašte'

08.02.2014 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon više od 40 godina, Češka filharmonija ponovno gostuje u Zagrebu. Koncert je zakazan 15. veljače u dvorani Vatroslava Lisinskog, a na programu su klasična djela češkog repertoara, 'Vltava' Bedřicha Smetane te Dvořákova '9. Simfonija u e-molu', 'Iz Novog svijeta'. Orkestar prevodi šef dirigent Jiři Bĕlohlávek koji je, pred gostovanje, dao kraći intervju za tportal.hr

Dirigent Jiři Bĕlohlávek, aktualni šef dirigent Češke filharmonije, započeo je svoju karijeru s tim slavnim orkestrom još 1973. godine. U svojoj bogatoj karijeri dirigirao je brojnim svjetskim orkestrima, a bio je i šef dirigent Simfonijskog orkestra BBC-a. Redovito je gostovao i u opernim kućama diljem svijeta, Metropolitanu, Covent Gardenu, gdje se istaknuo kao interpret češke operne tradicije. Uz mjesto šefa dirigenta nacionalnog orkestra koje je nanovo preuzeo 2012., Jiři Bĕlohlávek vodi i manifestaciju Praško proljeće. Kao solist, na koncertu nastupa znani ruski pijanist Nikolaj Luganski u Drugom koncertu Sergeja Rahmanjinova u c-molu.

Stižete u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog s programom amblematskih djela čeških kompozitora, simfonijskom pjesmom 'Vltava' Bedřicha Smetane i Dvořákovom '9. Simfonijom u e-molu', 'Iz Novog svijeta'. Smatrate li da je jedna od glavnih zadaća Češke filharmonije upravo promocija čeških skladatelja na međunarodnim gostovanjima?

Češka filharmonija ponosna je što predvodi nacionalne simfonijske orkestre te je naša dužnost odati najveću pažnju tradiciji interpretacije ključnih skladbi češkog repertoara.
Obje skladbe spadaju u najviši rang glazbe te bih ih svrstao uz bok najboljih kompozicija Mozarta i Beethovena. Ta su umjetnička djela takvi dragulji te nam je jako stalo da možemo u njima svaki put iznova uživati. Sve što treba jest otvoriti srce i um i može se, pri svakom izvođenju, pronaći nešto novo i svježe.

Češka filharmonija posljednji je put gostovala u Zagrebu prije više od 40 godina. Uzimajući u obzir bogate kulturne veze dviju zemalja, ima li nadolazeći koncert posebnu simboličku važnost?

Česi vole Hrvatsku kao zemlju koju nudi prirodne ljepote i prijateljsku atmosferu. Svakako držim da je naš koncert važan korak prema revitalizaciji naših odnosa. Češka filharmonija u svojoj je prošlosti snažno surađivala s vašim velikim dirigentom, Lovrom pl. Matačićem.

Češku se filharmoniju, s tradicijom dugom 118 godina, opisuje kao 'temeljni simbol češke kulture'. Kako biste Vi opisali njezino mjesto danas?

Složio bh se s navedenim opisom. Prvih 16 mjeseci naše suradnje donijelo nam je visoko poštovanje i divljenje publike i ljubitelja glazbe. Široka publika veoma je zainteresirana za naše projekte u kojima se naš ansambl otvara generaciji mladih i dovodi ih u koncertnu dvoranu.

Vaš se rad, osim što je blisko vezani uz češke skladatelje, hvali zbog postizanja 'ravnoteže u zvuku orkestra' te zbog 'preciznosti'. Jesu li te kvalitete rezultat dugoročnog angažmana i predana rada s članovima orkestra?

Snažno vjerujem u dugoročne odnose i kontinuiran rad kao temelj visokih umjetničkih postignuća. Koliko god se divio mogućnosti izgradnje velikih strukturnih lukova, istovremeno sam uvjeren da su ti široki zamasi uvijek rezultat najsitnijih detalja. Samo minuciozna priprema pruža slobodu improvizacije i mašte. Moj je cilj postići tu razinu interpretacije.

Na koncert je kao gost solist najavljen renomirani ruski pijanist Nikolaj Lugansky. Kako je došlo do te suradnje i kako biste ga predstavili?

Surađivao sam s Nikolajem Luganskim već niz puta s raznim orkestrima diljem svijeta. Uvijek se radilo o divnom iskustvu najvišeg umjetničkog dosega i iskrenom prijateljstvu.