IZLOŽBE, SVIRKE I HOBITI

Vodič kroz Noć muzeja

30.01.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Šetnja s hobitima, stand up komedija na temu stereotipa, svirke i besplatne izložbe te čaj, kestenje i vino neki su od sadržaja u kojima će moći sudjelovati posjetitelji devete Noći muzeja. Pročitajte kratak vodič kroz događanja

Muzej krapinskih neandertalaca

I ove godine Muzej krapinskih neandertalaca može se obići uz prethodnu rezervaciju besplatnih ulaznica, a u njega se ulazi svaki puni sat od 18 do 23. Osim stalnog postava na programu je modna revija Skockani s Kotkom, nastup gitarističkog dua Tomislav Puntarić i Vladimir Štefek te vatreni performans na otvorenom.

Iz već tradicionalno bogatog programa Noći muzeja izdvojili smo nama najzanimljivija događanja koja ne biste trebali propustiti tijekom noćnog oblijetanja muzeja.

Noć muzeja počinje otvorenjem izložbe 'Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom' u 18 sati u Muzeju Mimara. Jedan od povoda organizacije ove izložbe je podrška muzejske zajednice Hrvatske Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu koji je zbog neriješene zakonske regulative zatvoren za javnost već više od godinu dana. Posjetitelji izložbe imat će prilike razgledati šezdesetak primjeraka nakita nastalog od 4. stoljeća pr. Kr. do početka 20. stoljeća, a ujedno i kupiti replike tog nakita. Osim početka Noć muzeja će u Mimari označiti i svoj završetak tulumom ispred Muzeja koji počinje u 23 sata.


Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH

Muzej suvremene umjetnosti na programu ima ponešto za svakoga. Svi koji još dosada to nisu učinili mogu razgledati retrospektivu Vojina Bakića 'Svjetlonosne forme', i to uz vodstvo umjetnikovih unuka Ane Martine i Vjere. U predvorju MSU-a u 19.30 počinje koncert 'Pero laka heavy metal svirka' tijekom kojega 9-godišnji Jadran Mihelčić skida repertoar svjetski poznatih metalaca. Na istome mjestu Margareta Vidmar izrađivat će privremene reciklažne skulpture, a za ljubitelje filma na repertoaru je film 'Prije ponoći' u Dvorani Gorgona.


Izložba Vojina Bakića

Uz izložbe Saše Šekoranje i Slavena Tolja u Muzeja za umjetnost i obrt posjetitelji će moći naučiti izrađivati Rosal lip balmove te sudjelovati u nagradnoj igri 'Pronađi hostesu i osvoji nagradu!'.

U Klovićevim dvorima mogu se razgledati 'Slijepe ulice' Damira Sokića te izložba 'Apatija' koja donosi radove pedesetak domaćih autora. Gornjogradska galerija priprema i zanimljive popratne programe, među kojima izdvajamo party Radio Studenta i radionicu aikido umijeća. Svi posjetitelji radionice dobit će priliku iskusiti aikido kroz elementarne vježbe disanja, koordinaciju uma i tijela i komunikaciju s partnerom kroz pokret.


Izložba Damira Sokića

U obližnjoj Kuli Lotršćak postavljena je foto izložba 'Gdje zaustaviti pogled?' koja donosi fotografije o povijesti Kule Lotrščak i o znamenitostima na koje se pruža pogled s njezinog vidikovca. Na istom mjestu moći ćete uživati u koncertu Dražena Franolića.

Umjetnički paviljon predstavlja likovnu baštinu obitelji Pejačević s djelima Carla Rahla, Móra Thana, Josefa Hoffmanna i domaćih umjetnika poput Josipa Franje Mückea, Mencija Clementa Crnčića, Vlahe Bukovca, Naste Rojc, a zbog osjetljivosti umjetnina razgledavanje će biti ograničeno na grupe od 100 posjetitelja.


Teodor grof Pejačević, V. Bukovac

U Gliptoteci HAZU moći će se razgledati tri izložbe, među kojima je najzanimljivija 'Zlatko Bourek: Teatar nakaza – kazalište figura' na kojoj je po prvi puta predstavljen lutkarski kazališni opus akademika Zlatka Boureka. Po prvi puta u svom prostoru knjižnica HAZU izlaže jedini sačuvani primjerak prvotiska prvog hrvatskog romana 'Planine', autora Petra Zoranića, iz 1569.

Zanimljiv program i ove godine priprema Etnografski muzej u Zagrebu. Uz izložbu posvećenu stereotipima 'Vic o plavuši' posjetitelji će moći uživati u stand up nastupima baš na tu temu.

Posebno u povodu Noći muzeja u Hrvatski prirodoslovni muzej navratit će hobiti i amarenska družina koji će goste voditi kroz stalni postav. Na istom mjestu od 18.30 pa sve do 20.30 moći će se vidjeti gutači vatre, a sve do jedan sat u noći na meniju su kesteni najboljeg zagrebačkog kestenjara Hakija te vinskih kuhara.

Ljubitelji kultnog zagrebačkog kluba Jabuka imaju prilike prošetati izložbom 'Jabuka - klub koji ne truli već 45 godina' u Arheološkom muzeju, dok je nezaobilazna stanica za fanove ljubimaca na četiri kotača Muzej automobila Ferdinand Budicki s 80 povijesnih primjeraka automobila, motora i bicikala.

U HT muzeju bit će predstavljen prijenosni telegraf s kraja 19. stoljeća i održana demonstracija funkcioniranja telefonske mreže posredstvom originalne manualne telefonske centrale.

Rijeka

Upravo tijekom Noći muzeja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara se izložba 'Europa. Jugoistok - Zabilježena sjećanja' koja predstavlja radove umjetnika iz 11 zemalja jugoistočne Europe koji se bave pitanjima kolektivnog pamćenja, različitih kultura i mjesta sjećanja. Uz izložbu MMSU organizira i niz performansa u zgradi muzeja i na lokacijama u Rijeci.

Interesantnu radionicu za najmlađe priprema Muzej djetinjstva i muzej informatike Peek&Poke koji mališane poziva da oslikaju svoje viđenje budućnosti, a crteži će se pohraniti te će biti ponovno dostupni autorima za 30 godina.

Split

Ukoliko to nisu stigli prije, Splićani tijekom Noći imaju prilike obići galeriju Studio Naranča te razgledati djela četiriju domaćih velikana: Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Ede Murtića i Miroslava Šuteja.


Edo Murtić

Zaljubljenici u astronomiju ne bi trebali zaobići zvjezdano selo Moros na čijem rasporedu su film, poezija, kazalište i glazba i predavanje, a sve završava promatranjem neba teleskopom uz vodstvo nakon 23.15 sati.

Osijek

Izložba koja je prošle godine izazvala veliki interes Zagrepčana, 'Dječje igračke iz hrvatske baštine' Etnografskog muzeja u Zagrebu, može se razgledati u Muzeju Slavonije.

Cjelovit program potražite na internetskim stranicama.