NESLAVAN POPIS

Spomenici bivše Jugoslavije na listi najružnijih na svijetu

24.01.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Iako im dio svjetske javnosti odaje priznanje i piše o njihovoj jedinstvenosti, spomenici posvećeni antifašističkoj borbi s područja bivše Jugoslavije našli su se na CNN-ovoj listi najružnijih svjetskih spomenika

U članku CNN-a objavljena je lista najružnijih svjetskih spomenika s porukom svim umjetnicima: 'Evo kako spomenik ne treba izgledati!'

Spomenike nazivaju zbirkom sentimentalnih omaški i prenapuhanih komada s porukama, koji su danas samo dokaz prevelike kreativne ambicije.

Svoje mjesto među njima dobili su i socijalistički spomenici Drugom svjetskom ratu nastali prema narudžbi Josipa Broza Tita, podignuti na mjestima na kojima su se održavale bitke.

'Nalik na komade uništenih sovjetskih stambenih blokova zabijenih u polja, spomenici su, ako ništa, barem učinili odmak od klasičnih ratnih spomenika svedenih na konje i vojskovođe s raskošnim šeširima', piše CNN-ov autor Iain Aitch.

Na nimalo laskavoj listi CNN-a našao se 'Spomenik hrabrosti' u Bjelorusiji te 'Razgovor s Oscarom Wildeom' u Londonu. Iako su se obožavatelji velikog irskog pisca godinama borili za njegov spomenik, dobili su nešto nalik na lijes, smatra Aitch.

Tu je i 'Afrički renesansni spomenik' u Senegalu visok 48 metara te vrijedan 27 milijuna dolara, koji je, smatra autor, posve neuklopljen u skromnu sredinu koja ga okružuje.

Spomenik borbi protiv svjetskog terorizma koji je Rusija poklonila SAD-u u sjećanje na napad na Svjetski trgovački centar 11. rujna 'trebao je doći s računom da ga se zamijeni za neki prikladniji', ali kako to nije slučaj, New Jersey je zaglavio s golemim komadom nalik na nadgrobni spomenik s procjepom.

U izbor su ušli i spomenik Martinu Lutheru Kingu u Toledu u državi Ohio, kojega iz nekog razloga čine čak četiri biste borca za prava Afroamerikanaca, spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Rimu koji je prije nego je izmijenjen nalikovao na Mussolinija te spomenik posvećen ni manje ni više već neutralnosti u Turkmenistanu.

Najružnije spomenike prema izboru CNN-a pogledajte u galeriji i na linku