NEDOVRŠENE MODERNIZACIJE

Otkrijte šarm socijalističke arhitekture

22.01.2014 u 11:52

  • +7

Nedovršene modernizacije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Wolfgang Thaler

Bionic
Reading

Izložba 'Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma/Arhitektura i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji i zemljama sljednicama' posvećena prostorima koje je stvorila socijalistička modernizacija otvara se u petak, 24. siječnja u 19 sati u Gliptoteci HAZU

Izložba 'Nedovršene modernizacije' finale je dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta koji je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Društvom arhitekata Beograda, Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Oris - kućom arhitekture (Zagreb) i Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana).

U projektu je sudjelovalo preko 30 istraživača s područja cijele bivše Jugoslavije.

'Projekt se nizom istraživanja, konferencija i izložaba bavio prostorima koje je stvorila 'socijalistička modernizacija' u bivšoj Jugoslaviji unutar specifičnog društvenog i geopolitičkog konteksta regije', stoji u najavi izložbe.

Izložba se sastoji od pet tematskih cjelina: Prostori ideologije, Politike prostora, Prostori svakodnevnih praksi, Prostori globalne razmjene te Jugoslavenski arhitektonski prostor.

Istraživanja su popraćena raznim multimedijalnim sadržajem, od televizijskih vijesti, do dokumentarnih i reklamnih filmova.

Izložba donosi i pet video-intervjua s vodećim arhitektima vremena: Borisom Magašem, Vladimirom Bracom Mušičem, Zlatkom Ugljenom, Mihajlom Mitrovićem te Aleksandrom Konstantinovskim, među kojima prva dvojica nažalost više nisu živi.

Posjetitelji će imat prilike vidjeti i seriju od 76 autorskih fotografija arhitekture regije bivše Jugoslavije bečkog arhitekta Wolfganga Thalera te dva video-filma, jedan o bivšoj zgradi Saveznog izvršnog vijeća u Beogradu te o novoplaniranim slovenskim gradovima Velenju, Novoj Gorici i Kidričevu.

Kolegij 'Modernizacija danas' održava se u subotu, 25. siječnja, u 15 sati u prostorima Gliptoteke.

Više informacija dostupno je na stranicama.