OTVORENJE IDUĆI TJEDAN

Završen muzej u Vukovaru vrijedan 14 milijuna kuna

17.01.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture za idući je tjedan najavilo otvaranje Cjelovitog stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar u Velikom dvoru, a riječ je o projektu u kojem vrijednost postava iznosi 14 milijuna kuna

Nositelji provedbe ovog programa su Ministarstvo kulture, Grad Vukovar i Gradski muzej Vukovar, a Muzej će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, u četvrtak, 23. siječnja 2014. godine u 18 sati, priopćeno je iz ministarstva kulture.

Obnovljena spomenička cjelina Gradskog muzeja Vukovar i i Gradski muzej Vukovar dio su Projekta 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol' Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe. Projekt u cijelosti obuhvaća obnovu povijesne jezgre Grada Vukovara, obnovu kompleksa dvorca Eltz kao muzejsko-galerijskog i multikulturalnog centra, izgradnju Muzeja Vučedolske kulture i arheološki - turistički park na Vučedolu, obnovu povijesne jezgre Grada Iloka sa zidinama i dvorcem Odescalchi te stalnim postavom Muzeja grada Iloka. Stalni postav u visini od 14 milijuna kuna financiralo je u cijelosti Ministarstvo kulture.

Kompleks dvorca Eltz koji uključuje Veliki dvor i Gostinjac s paviljonima građevinski je dovršen i prezentiran javnosti 30. listopada 2011. godine. Prvu fazu stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar u prizemlju dvorca Eltz otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u Noći muzeja 25. siječnja 2013. godine.

Tada je u svečanim dvoranama i ambijentalnim prostorima Velikog dvora javnosti prezentirana povijest, osnivanje i razvoj Gradskog muzeja Vukovar, soba posvećena osnivaču dr. Antunu Baueru te donatorima i sponzorima. Značajna cjelina postava su rekonstrukcije najreprezentativnijih prostorija dvorca, Mramorne dvorane, Dvorane zrcala, Barokne dvorane, Baroknog salona, Lovačkog salona i prostorije s prikazom Vlastelinstva Eltz. Obnavljanjem zidnih i podnih površina, štuko dekoracije i drvenih oplata dobiven je okvir za izlaganje djela iz kolekcije umjetnina obitelji Eltz, koja su više od šezdeset godina bila pohranjena u raznim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama. Ambijentalni prostori i prezentirana građa sa svojim tematskim cjelinama i umjetničkim slikama, namještajem, raritetnim izdanjima, starim kartama i arhivskom građom, od kojih je likovni materijal izvorno iz dvorca Eltz, svjedoče o vrijednostima prošlih vremena i ocrtavaju važne segmente života plemstva.

Dovršetak stalnog postava u Velikom dvoru koji se otvara nadovezuje se na svečane dvorane i ambijentalne prostore u prizemlju. Raznolikost tematskih blokova koje ukupno zapremaju površinu preko 3500 m2 raspoređena je u 17 soba na I. katu, te četiri velike tematske cjeline na II. katu i potkrovlju muzeja.

U ovom dijelu postava najvećim dijelom izložena je građa iz fundusa Gradskog muzeja Vukovar. Značajan dio izložene građe koja je podrijetlom s vukovarskog područja čuvao se od vremena II. svj. rata do danas u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti Osijek u Osijeku, Muzeju Slavonije u Osijeku i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Strossmayerova galerija u Zagrebu te je u prigodi definiranja stalnog postava ustupljena na trajnu posudbu. Za popunu muzejskih zbirki svoju građu ustupili su i Etnografski muzej u Splitu, Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje i Posudionica i radionica narodnih nošnji u Zagrebu. Za stalni postav izvršen je i otkup građe za popunu muzejskih zbirki i to najvećim dijelom etnografske i povijesne građe.

Novi stalni postav Gradskog muzeja Vukovar u svojoj poveznici spomeničke cjeline i likovnog muzejskog sadržaja na jedinstven način prezentira temu arheološke prošlosti vukovarskog kraja, povijesni razvoj Vukovara, život na lesnom grebenu – etnografsku baština i tradicijsku kultura, multimedijalnu prezentaciju Domovinskog rata i ratnu kronologiju, te temu Vukovar danas - život u višenacionalnoj zajednici.Autorica muzeološke koncepcije je Ruža Marić, prof. arheologije i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. Dizajn likovnog rješenja potpisuje Nikolina Jelavić, dipl. dizajnerica iz Zagreba. U realizaciji postava sudjelovalo je niz stručnih suradnika iz hrvatskih muzeja i ostalih baštinskih ustanova.