OTVORENA IZLOŽBA

Kako je izgledao nacistički teror nad homoseksualcima

17.01.2014 u 08:13

'Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945.'

Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Bionic
Reading

Izložba 'Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945.', sa 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata, koji svjedoče o jednoj od najprešućivanijih tragedija Drugog svjetskog rata i oko 100 tisuća osoba uhićenih zbog istospolne orijentacije, otvorena je večeras u Galeriji Praktika Doma mladih u Splitu gdje je publika može vidjeti do 23. siječnja

Splitski dogradonačelniik Goran Kovačević je istaknuo kako su takve izložbe potrebne zbog edukativnih razloga.

'Ovakve izložbe učvršćuju našu volju da razvijamo društvo tolerancije prema svim manjinskim skupinama i opominju nas kako se više nikad i nigdje ne bi smjelo dogoditi ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu osobama istospolne orijentacije', rekao je Kovačević.


Organizator izložbe je udruga Domino/Queer Zagreb. Predstavnici te udruge, koji su željeli ostati anonimni, rekli su na večerašnjem otvaranju izložbe u Splitu kako ona dokumentira jednu od najvećih tajni drugog svjetskog rata- stradanje osoba istospolne orijentacije.

'Takve su osobe u nacističkom režimu bili mučeni gore i od Židova ili predstavnika vjerskih manjina', rekli su predstavnici udruge Domino/Queer Zagreb.
Kako su najavili organizatori, ova će izložba nakon Splita uskoro gostovati u Crnoj Gori.

Riječ je o gostujućoj izložbi Queer Zagreba, dokumentarističkom prikazu razvoja sustavne državne homofobije u nacističkoj Njemačkoj i mehanizama progona koji su, u određenoj mjeri, ostali na snazi do sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Izložba je ostvarena u suradnji s muzejima holokausta u Washingtonu i Berlinu, a premijerno je predstavljena 2008. u Zagrebu, kada se prvi put u Hrvatskoj počelo govoriti o nacističkim progonima homoseksualaca. Dosad je gostovala u Rijeci, Puli, Beogradu i Skopju.