PONEŠTO ZA SVAKOGA

Najbolje izložbe koje nas čekaju u 2014.

12.01.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnje izuzetno uspješne izložbe Pabla Picassa u Klovićevim dvorima, koja je s više od 130.000 posjetitelja postavila novi rekord, provjerili smo pripremaju li domaći muzeji bombastična događanja i za 2014.

MMSU u Rijeci

Stotu godišnjicu rođenja značajnog hrvatskog slikara Otona Glihe, Muzej moderne i suvremene umjetnosti obilježit će izložbom koja će se održati tijekom svibnja i lipnja. Kako ističu iz tog muzeja, namjera je prikazati presjek kroz umjetnikov rad, a naglasak će biti na radovima koji su od presudnog značaja za razvoj njegova slikarskog izričaja. Uz najranije realističke pejzaže u kojima su karakteristike kasnijeg Glihinog stila marginalno naznačene, izložit će se ključni radovi koji pokazuju genezu prema prepoznatljivim apstraktnim pejzažima.

I dok je 2013. prošla u znaku izložbe Pabla Picassa održane od ožujka do srpnja u Klovićevim dvorima, centralno događanje 2014. će, ako je suditi prema postojećim podacima koje smo dobili od domaćih muzeja, umjesto na Gornjem gradu biti na Tomislavovu trgu.

Upravo nas je tamo povela potraga za izložbama koje bi mogle biti ovogodišnji rekorderi, a jednu takvu pronašli smo u programu Umjetničkog paviljona - izložbu djela Joana Miróa.

Od kraja rujna pa sve do veljače 2015. domaća publika prvi put imat će prilike razgledati djela slavnog katalonskog umjetnika Bit će predstavljeno četrdesetak njegovih radova, a poseban naglasak bit će stavljen na skulpture.

Iako primarno poznat kao slikar, Miró je bio izvanredan kipar, a u Zagreb stiže dvadesetak njegovih skulptura iz zbirke Fondacije Maeght. Premda opsegom značajno manja od lanjskog Picassa, izložba u Umjetničkom paviljonu značajna je i zbog činjenice da u posljednjih desetak godina nije održana ni jedna izložba ovog umjetnika u zemljama regije, kao ni bližem susjedstvu Italiji, Austriji, Mađarskoj.

Umjetnički paviljon dio godine posvećuje i slavnim hrvatskim umjetnicama.

Izložba Naste Rojc (1883. - 1964) široj javnosti nedovoljno poznate hrvatske slikarice koja je zaslužna za neka od djela presudnih za razvoj moderne hrvatske umjetnosti. Među ostalim bit će izložena remek-djela poput: 'Autoportret – Jahačica', 'Autoportret – Lovac', 'Simbolistički autoportret' i druga, a bit će prezentirano nekoliko djela Nastinih suvremenica, koje su djelovale i izlagale unutar tog likovnog kruga. Primjerice, Mila Wood, Lina Crnčić, Zdenka Pexidr Srića i Sonja Tajčević.

Tijekom lipnja i srpnja u planu je i izložba 'Nepoznata Marija Braut', organizirana u povodu 85. rođendana slavne fotografkinje. Osim fotografija velikoga formata te niza fotografija s kontakt-kopijama, u centralnom dijelu Umjetničkog paviljona bit će napravljen zatamnjen prostor u koji će se preseliti dio tamne komore autorice.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu godinu će provesti u znaku domaćih umjetnika s prvom retrospektivom Vlaste Delimar te retrospektivom Julija Knifera planiranom za kraj godine.

Retrospektiva Vlaste Delimar pokazat će trideset i pet godina njene umjetničke karijere. U sklopu izložbe umjetnica će izvesti dva performansa: Poziv na druženje (posvećeno Jermanu) i Moj privremeni dom u sklopu kojega će boraviti u prostoru MSU-a.


Visual orgasm

Za razliku od prošle, 2014. godina u Klovićevim dvorima proteći će mirnije, no ne i bez dinamike.

Iz programa bismo izdvojili izložbu 'Talijanska suvremena umjetnost' čije otvorenje je planirano za ožujak, a domaćoj publici će predstaviti recentno stvaralaštvo talijanskih umjetnika. Među imenima čije radove ćemo imati prilike vidjeti su Marco Bernardi, Agnese Purgatorio, Tamara Repetto, Pietro Mancini i brojni drugi.


Agnese Purgatorio

Sredina godine u gornjogradskoj galeriji proteći će u znaku ilustracija s petim po redu hrvatskim bienalom ilustracije, dok se za kraj godine planira, iako program još čeka finalne potvrde, izložba 'Slikarstvo u Normandiji (1790 – 1940)'. Izložba od 60-ak radova iznimno značajnih umjetnika Normandije donosi radove Moneta, Boudina, Gericaulta, Vuillarda, Courbeta, Corota, Dufyja, Renoira i brojnih drugih.


Monet, Etretat 1864

U Muzeju za umjetnost i obrt u svibnju nas čeka zanimljiva izložba 'Stoljeće ručnoga sata' koja će prikazati izbor od oko 200 satova iz zbirke Muzeja za umjetnost i obrt, od satova za posebne namjene, prvih satova za dame, do suvremenih dizajnerskih primjeraka.


U rujnu MUO priprema tradicionalno rado razgledavane izložbe pobjednika najvećeg domaćeg foto festivala 'Rovinj Photodays 2014' te bienalnu Izložbu hrvatskog dizajna 1314.