KULTURNO UMREŽAVANJE

'Hrvatska kuća' postala članica EUNIC-a

12.12.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Zaklada 'Hrvatska kuća' postala je punopravna članica mreže kulturnih instituta zemalja članica Europske unije EUNIC na godišnjem općem zasjedanju te mreže koje se održava od 11. do 13. prosinca u Bruxellesu

Zaklada će s radom započeti s prvim danom 2014. godine, a pristupanje ovoj mreži omogućit će joj programsko umrežavanje na međunarodnoj razini. Mreža EUNIC trenutno ima 29 članova iz 25 zemalja, a djeluje u više od 150 zemalja s više od dvije tisuće podružnica. Njihov rad usmjeren je na područje umjetnosti, jezika, mladih, obrazovanja, znanosti, interkulturnog dijaloga i na razvoj sektora.

Zakladu 'Hrvatska kuća' je na općem zasjedanju predstavila načelnica Sektora za međunarodne kulturne odnose i europske poslove Martina Borovac Pečarević te je općim konsenzusom svih članova EUNIC-a Zaklada postala punopravnom članicom.

U okviru općeg zasjedanja održana je konferencija na temu migracija i kulturne integracije u Europi te se raspravljalo o daljnjim akcijama u mapiranju kulture u vanjskim odnosima EU. Predstavljeni su i mnogobrojni konkretni projekti u kojima mreža sudjeluje, a u kojima će od sljedeće godine sudjelovati i 'Hrvatska kuća'.

Hrvatska je iznijela nekoliko prijedloga za sudjelovanje mreže u upravo otvorenom natječaju za europske mreže u okviru programa Kreativna Europa.