HRVATSKI PROJEKT

'Gledanje' slika za slijepe u Westminsterskoj palači u Londonu

16.12.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Projekt 'Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe' hrvatske povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nataše Jovičić, originalna znanstvena metoda koja omogućuje slijepim i slabovidnim osobama 'vidjeti' umjetnička djela i doživjeti boje, idući tjedan bit će predstavljen u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu. Izložba će biti otvorena za javnost od utorka 10. prosinca do petka 13. prosinca

Projekt je plod desetogodišnjih istraživanja koja su dovela do razvoja originalne znanstvene metode analize umjetničkih djela prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo - putem taktilnih dijagrama i audiointerpretacije opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljivi pojmovi za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.

Svoj projekt autorica je dosad predstavila u vodećim umjetničkim institucijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država, poput Centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Tate Modern u Londonu te muzeja Guggenheim u Bilbau i New Yorku. Uz potporu Ministarstva kulture, u zagrebačkoj Modernoj galeriji u lipnju 2009. Jovičić je otvorila prvu svjetsku taktilnu i multisenzornu galeriju u kojoj triput godišnje predstavlja kapitalne radove hrvatske moderne koje mogu u potpunosti doživjeti i slijepi.

O novoj i revolucionarnoj metodi autorica je napisala (još neobjavljenu) knjigu 'Kako dodirnuti sliku' u kojoj je obrađeno deset svjetskih remek-djela, uključujući Mantegnu, Caravaggia, Muncha i Picassa, najavljenu kao 'Janson za slijepe'

Principi i načini metode u Londonu će biti primijenjeni na Caravaggiovoj 'Večeri u Emausu', čiji se original čuva u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Predstavljanju projekta u Westminsterskoj palači u ponedjeljak 9. prosinca nazočit će hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te Jo Swinson, državna tajnica za žene i jednakost u britanskom Ministarstvu kulture, medija i sporta te državna tajnica za zapošljavanje i potrošačka prava u Ministarstvu gospodarstva, inovacija i vještina.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture RH i Veleposlanstvo RH u Velikoj Britaniji, Odjel za kulturu, medije i sport britanske vlade te član britanskog parlamenta David Blunkett, bivši ministar obrazovanja i zapošljavanja, i sam slijepa osoba te autoričin mentor u projektu od samog početka.

Izložba će biti otvorena za javnost od utorka 10. prosinca do petka 13. prosinca.