MUZEJ KRALJICE SOFIJE

'Kofer' Tomislava Gotovca na izložbi u Madridu

26.11.2013 u 09:54

Bionic
Reading

U Muzeju kraljice Sofije u Madridu sutra se otvara izložba kojoj je cilj istražiti biografske forme u suvremenoj umjetnosti a koja će, uz brojne slavne umjetnike kao što su Andre Breton, Edvard Munch ili Mark Rothko, predstaviti i istaknutog hrvatskog multimedijskog umjetnika Tomislava Gotovca

Kako se navodi na mrežnim stranicama Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, izložba 'Biografske forme - Konstrukcija i individualna mitologija' promatra temu identiteta kao subjektivnu umjetničku konstrukciju i rekonstrukciju. "Biografija se obično shvaća kao povijest pojedinca ispričana kao priča. Još od Vasarijevog vremena povijest umjetnosti neodvojiva je od umjetnikove biografije. Ipak, povijest umjetnosti ne ispisuju samo povjesničari, nego je prije svega pričaju sami umjetnici", ističe se u najavi izložbe.

Autobiografija zauzima središnje mjesto izložbe, ali bez namjere ispitivanja bezbrojnih igara koje propituju identitet umjetnika. Biografski rad se temelji na dokumentima, dok se umjetnost i književnost služe fikcijom. Stoga izložba razmatra konstruktivne modele biografije kao umjetničke djelatnosti, podjednako utemeljene na dokumentarnim i/ili fiktivnim elementima. Posebna pažnja posvećena je individualnim mitologijama, karakterističnim za djelovanje umjetnika u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Kustos izložbe je ugledni povjesničar umjetnosti i kritičar Jean-François Chevrier, koji predaje suvremenu umjetnost na Akademiji likovne umjetnosti u Parizu. Za izložbu je odabrao djela niza poznatih umjetnika, pisaca, fotografa i filmskih stvaralaca među kojima su Antonin Artaud, Louise Bourgeois, Robert Bresson, Andre Breton, Claude Cahun, Lygia Clark, Max Ernst, Walker Evans, Franz Kafka, Paul Klee, Edvard Munch, Michelangelo Pistoletto, Gerhard Richter, Mark Rothko, Kurt Schwitters i mnogi drugi.

Gotovac je predstavljen fotografskom serijom 'Kofer' snimljenom u listopadu 1964. na ulicama Beograda. U to je vrijeme Gotovac u Kinoklubu Beograd realizirao znamenitu filmsku trilogiju 'Pravac – Plavi jahač – Kružnica'. Filmski snimatelj trilogije je Petar Blagojević - Aranđelović, koji je ujedno i fotograf nekoliko fotografskih serija, među kojima je i 'Kofer'. Na četiri fotografije pratimo kretanje Gotovca i dvojice njegovih prijatelja praznim ulicama što atmosferom podsjeća na prizore iz nekog krimića ili drame. Prema riječima kustosa, Gotovčev rad bit će izložen u dvorani posvećenoj teatru kao modelu za biografski mit, zajedno s djelima Tadeusza Kantora, Aline Szapocznikow, Marka Rothka i Gerharda Richtera

Fotografska serija 'Kofer' pripada zbirci umjetnikove kćeri Sarah Gotovac, a izlaganje u Madridu ostvareno je u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac. Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2014.