ETNOGRAFSKI MUZEJ SPLIT

Putovanje na Himalaje sa Stipom Božićem

17.11.2013 u 12:05

  • +3

Stipe Božić - Himalaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Vukelić

Bionic
Reading

Od jučer se u Splitu u Etnografskom muzeju može razgledati zanimljiva izložba fotografija, artefakata i predmeta splitskog alpinista i avanturista Stipe Božića. U antičkom interijeru muzeja, smještenom u južnom dijelu rimske carske palače, posjetioci imaju prilike na trenutak u mislima i u mašti proputovati kroz Himalaje razgledajući Božićeve fotografije

Stipe Božić je autor tehnički i kompozicijski dobro napravljenih fotografija kojima dokumentira i prati svoje avanture već nekoliko desetljeća po bespućima Tibeta i Himalaja. To su zapanjujući krajolici moćnih ledenih planina i nadrealni pejzaži na suncu ili u oluji. No osim snimaka planinskog pejzaža, zanimljiviji aspekt Božićeve fotografije je njegov dokumentaristički i humani pristup. On s velikom senzibilnošću snima ljude koje je susretao na svojim brojnim putovanjima i njihova nošnja i običaji koje je prikazao su vrlo zanimljivi i s etnografskog aspekta.

U jednoj od dvorana muzeja izloženi su i oprema, šator i sve ono što je potrebno za preživljavanje u takvim rizičnim avanturama u surovim planinama na krovu svijeta. Drugi dio izložaka su artefakti s Tibeta i Himalaja, predmeti liturgijske vrijednosti, reljefi, alat, noževi, muzički instrumenti i drugi zanimljivi upotrebni predmeti. Već sada se za neke od tih predmeta može reći da će i u Tibetu iščeznuti kroz koje desetljeće.

Stipe Božić je izložio i svoje aparate i kamere s kojima se bio na visinama od 7 i 8 tisuća metara i ti predmeti mogu biti dobra reklama, primjerice za Carl Zeiss optičku opremu na fotoaparatima koji nisu zakazali ni na minus trideset i više stupnjeva u snježnim olujama. Njegova prva kamera radila je na oprugu i snimala role folmova u duljini od dvije i pol minute i to je pravi muzejski primjerak tehnologije iz ranih 70-ih godina. U jednom uglu muzeja mogu se vidjeti i projekcije njegovih dokumentarnih filmova snimljenih u Afganistanu, Pakistanu, Indiji, Nepalu i Kini.

Među predmetima je i okamina školjke s vrha Himalaja i jedan kamen s vrha Mount Everesta kada se prvi put 1979. godine uspješno popeo na krov svijeta. Izložbu prati dobro opremljen i informativan katalog koji vas i kroz tekst vodi kroz avanture putovanja Stipe Božića, svestranog čovjeka iznimne energije i impresivne alpinističke karijere.