7. VOX FEMINAE

Radionica o rodnoj nejednakosti i Mučenice otvorile festival

15.11.2013 u 09:27

Počeo 7. Vox Feminae Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Radionicom na temu rodne nejednakosti u glazbenoj industriji počeo je 7. Vox Feminae Festival. Tema ovogodišnjeg festivala, koji se održava od 14. do 19. studenog na brojnim lokacijama u centru Zagreba, su mučenice, a upravo je to i naziv knjige Želimira Periša koja je predstavljena u Knjižnici Bogdana Ogrizovića prvog dana festivala

Nakon promocije knjige, u Kulturno informativnom centru KIC također je predstavljen film 'Jezik, rod i spol' Danijele Stanojević koji je nastao kao njezin završni rad na Ženskim studijima.

U ovogodišnjem fokusu festivala je propitivanje feminističkih teorija i praksi te načina na koji se međusobno isprepliću, podržavaju, uključuju i poništavaju.

Tako će se u petak i subotu 15. i 16. studenog u dnevnim satima u Kulturnom klubu Mama predstaviti i sučeliti 20-ak inicijativa, djela i projekata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske.

Večernji termini rezervirani su za promocije knjiga 'Do isteka Zaliha' Nore Verde 'Parabajka' Ivane Kovačić, te otvaranje izložbi 'Tražim posao' Milijane Babić i 'Posao' Siniše Labrovića u Galeriji Nova s početkom u 20h.

Filmski dio festivala počinje 17. studenog u Kinu Europa, kada će se održati svečana hrvatska premijera novog filma nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić 'Za one koji ne mogu da govore'. Nakon projekcije, o filmu će s Jasmilom Žbanić razgovarati Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Kroz razgovor će se pokušati doći do odgovora na pitanja može li umjetnost čuvati od zaborava i nekažnjivosti zločine nad ženama, te koja je društvena odgovornost umjetnosti, budući da je upravo film 'Grbavica' Jasmile Žbanić potaknuo odgovornost bosansko-hercegovačke države spram stradanja žena. Također će se govoriti i o prepletanju umjetničkih i aktivističkih praksi, ženskih festivala i ženskog uličnog aktivizma.

Razgovoru će se pridružiti Nela Pamuković i Paula Zore, članice koordinacije za organiziranje Ženskog suda, koji feminističkim pristupom pravdi želi pokazati da institucionalna pravda ne odgovara na zahtjeve i potrebe žena koje su preživjele ratno nasilje, a Ženski će sud biti mjesto u kojemu će žene biti subjektom pravde.

Na filmskom programu se nalazi i 18 srednjometražnih i dugometražnih filmova, od kojih je pet naslova iz recentne produkcije, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva.

Također će biti prikazana i četiri kratkometražna filma hrvatskih autorica, 'Slonovi' redateljice Daine Pusić, animirani film 'Bla' Martine Meštrović, igrani film 'Mali debeli rakun' Barbare Vekarić i 'Pragovi' Dijane Mlađenović

Festival se održava u Kinu Europa, Galeriji Nova, Kulturno informativnom centru KIC, Prostoru Do, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, književnom klubu Booksa, Kuturnom klubu Mama i klubu Funk.

Vox Feminae Festival već sedmu godinu za redom organizira neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva.