METALNI DIPTIH

Warholov Silver Car Crash prodan za rekordnih 105 milijuna USD

14.11.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je njujorški Christie's za rekordnih 142,4 milijuna dolara prodao sliku Francisa Bacona koja prikazuje Luciena Freuda, njujorški Sotheby's može se pohvaliti još jednom rekordnom cijenom postignutom za metalni diptih Andyja Warhola, prodan za 105 milijuna dolara

Monumentalno Warholovo djelo 'Silver Car Crash' (Double Disaster) postiglo je novi rekord kada je riječ o djelima američkih umjetnika, osobito o pop art umjetnicima, izvijestio je Sotheby's, dodajući kako je početna cijena bila 60 milijuna dolara.

Metalni diptih dimenzija 2,43 x 4 metra nastao je 1963., a izložen je samo jedanput u posljednjih 26 godina. Lijevu stranu čini serigrafija sastavljena od 15 fotografija iste automobilske nesreće, a desna je veliki metalni posrebreni pravokutnik. Tri preostala djela iz Warholove serije 'Death and Disaster' bit će izložena u New Yorku, u Švicarskoj i u Beču.


Silver Car Crash

Za razliku od poznatijih i popularnijih Warholovih djela, slika holivudskih glumica i starleta ili limenki, ovaj diptih otkriva "mračniju" stranu pop umjetnosti i kulture. Kolekcionari i kustosi umjetnikovu seriju 'Death and Distaster' s početka šezdesetih ubrajaju među njegova vrednija i značajnija djela.

Naime, Andy Warhol je svojim djelima uglavnom javno slavio američki konzumerizam u svojim ponavljajućim segmentima prizora ikona popularne kulture poput Campbell juhe, Marilyn Monroe ili Elvisa Presleya

Sotheby'sovi zaposlenici nisu otkrili ime kupca, koji se za djelo natjecao putem telefonske veze.