Kulturmiks 28 LOKACIJA

Odabrani finalisti za sedam svjetskih čuda prirode

  • Autor: S. F.
  • 22.7.2009 13:24:52
  • 22.7.2009 12:33:32

Organizacija New 7 wonders of Nature odabrala je 28 finalista izbora za novih sedam svjetskih čuda prirode

Među finalistima su se našle poznate turističke destinacije poput afričke planine Kilimandžaro, američkog Grand Canyona, rijeke Amazone, Mrtvog mora i otočja Galapagos, ali i manje poznati lokaliteti: Sandarbans u Indiji, Blatni vulkani u Azerbajdžanu i pećina Jeita u Libanonu.

Za novih sedam svjetskih čuda prirode može se glasovati putem interneta, SMS-a i telefona. Pobjednici će biti proglašeni 2011. godine, a očekuje se sudjelovanje preko milijardu glasača.

Sličan izbor održan je prije dvije godine, kada je sastavljen popis novih sedam svjetskih čuda nastalih djelovanjem ljudskih ruku. Na njega su uvršteni kip Krista Otkupitelja u Brazilu, Kineski zid, zidovi, palače i hramovi Machu Picchua, rimski Koloseum, meksički Chichen Itza, grad Petra u Jordanu i indijski Taj Mahal.

Kampanju je pokrenuo Švicarac Bernard Weber s ciljem promoviranja kulturalne raznolikosti i očuvanja prirode. Dvadeset i osam kandidata odabrao je stručni žiri, u kojem su se našli bivši generalni direktor UNESCO-a Federico Mayor i Rex Weyler, suosnivač Greenpeacea.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više