ANTOLOGIJA KRIJUMČARENJA

Kako smo švercali iz Trsta (i šire)

21.10.2013 u 10:52

  • +9

Antologija krijumčarenja

Izvor: Promo fotografije / Autor: MMSU Rijeka

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u utorak, 22. listopada, počinje međunarodni interdisciplinarni projekt ‘Antologije krijumčarenja’ posvećen sivoj ekonomiji i njenoj tradiciji na našem području.

Projekt je financiran sredstvima EU i uključuje tri zemlje (Hrvatsku, Italiju i Sloveniju), odnosno, tri grada (Rijeku, Trst i Idriju), a osim u riječkom MMSU održavati će se u Mestnom muzeju Idrija te u galeriji Trieste Contemporanea. Svaka lokacija provodi vlastiti program koji se sastoji od tri aktivnosti: simpozija (predavanja, razgovori s umjetnicima, predstavljanja), izložbi (projekti, performansi, akcije) i radionica.

U skladu s trokutnom strukturom programa, projekt se ne održava istodobno, nego sukcesivno, a između svakog događanja u različitim gradovima najavljena je stanka od približno četiri mjeseca. Svaki od gradova imat će drugačije koncipiran program s obzirom na djelatnost institucije i regije, a žiri u sastavu: Giuliana Carbi, Ana Peraica, Sabina Salamon i Marija Terpin izabrao je radove za svaki grad posebno.

Polazeći od činjenice da je krijumčarenje, odnosno, šverc uvijek bio jedna od glavnih ekonomskih metoda preživljavanja u svijetu te strategija prevladavanja postojećih administrativno - političkih situacija i režima, Antologije krijumčarenja nastojat će pokriti širok opseg mogućih čitanja pojma krijumčarenja.

Uz dokumentarno-fikcijske i praktično-teorijske pristupe projekt uključuje i umjetničko-istraživačke radove iz područja vizualne, medijske umjetnosti i filma, teorije, povijesti, kulturne baštine, etnografije i sociologije. Izabrani radovi su interdisciplinarni, a tridesetak domaćih i stranih umjetnika, povjesničara, sociologa, teoretičara, krijumčara i građana pokušat će dati svoje odgovore i viđenja na temu šverca, uzimajući u obzir povijesni kontekst, osobna svjedočanstva i umjetničku produkciju.

Područje Trsta, Idrije i Rijeke zauzima trokut dug 350 kilometara i za mnoge predstavlja paradigmatsko mjesto krijumčarenja. Ti gradovi i u prošlosti su dijelili istu sudbinu jer su bili pod vlašću Habsburške dinastije, a predstavljaju i teritorij s bogatom poviješću suživota raznih narodnosti. Na sjecištu mediteransko - alpske, slavenske i talijanske kulture, donedavno su se odvijale aktivnosti šverca i nelegalne ekonomije na relaciji more-kontinent, Istok-Zapad, Jugoslavija-Italija, socijalizam-kapitalizam, EU-neEU, stoga ne treba čuditi da su upravo države koje čine taj prostor i uključene u projekt.

Krijumčarenje ljudi, preprodaja organa, droge i arheološkog blaga samo su neke od situacija koje će se tematizirati pojedinim projektima. Od situacija gdje šverc podrazumijeva kreativnost, do situacija opasnih po život. Šverc će biti moguće čitati i kroz izgubljene priče, zaboravljene povijesne činjenice, robnu razmjenu, slučajeve teškog kriminala i falsificiranje povijesnih činjenica.

Ispreplićući povijest i sadašnjosti, kriminal i pravo, umjetnost i ekonomiju, emotivne osobne priče i pisane izvore Antologije krijumčarenja, kroz dokumentaciju, fikciju i teoriju, pokušati će obuhvatiti povijest, kulturnu baštinu, etnografiju i suvremenu umjetnost nas i naših zapadnih susjeda.

U riječkom MMSU izlažu: Aleksandar Garbin, Anja Medved (Slovenija), Azra Akšamija (Austrija), Balász Beöthy (Mađarska), Can Sungu (Turska), Christiano Berti (Italija), Društvo Bez granica, Dušan Radovanović (Srbija), Hassan Abdelghani, Janez Janša (Slovenija), Krešo Kovačiček, Marco Cechet (Italija), Michele Tajariol i Lorenzo Cianchi (Italija), Muzej policije, Nikola Ukić, Ivo Deković, Igor Kirin, Robert Tasnádi (Mađarska), Soho Fond (Estonija), Tanja Vujasinović, Tomislav Brajnović, Victor Lopez Gonzalez (Španjolska), Zanny Begg i Oliver Ressler (Austrija)

23. i 24. listopada u okviru projekta u Astronomskom centru u Rijeci održava se dvodnevni simpozij na kojem sudjeluju slijedeći predavači: Aleksandra Lazar (Srbija), Franc Trček (Slovenija), Ana Smokrović, Dragica Čeč (Slovenija), Mira Hodnik (Slovenija), Simona Sušec (Slovenija), Christiano Berti (Italija), Melita Richter (Slovenija), Ralf Čeplak (Austrija), Ksenija Šabec (Slovenija), Robert Tasnádi (Mađarska), Petra Jurjavčič (Slovenija), Damir Medved.