Kulturmiks PERFORMANS PROVOKATIVNOG BRITANCA

McGowen u Split doveo mrtvog Jacksona

  • Autor: S. F.
  • 20.7.2009 14:11:10
  • 20.7.2009 12:45:51

Kontroverzni britanski performer Mark McGowan u splitskoj galeriji Ghetto izveo je performans 'Michael Jackson – tijelo i duša' u sklopu kojega je izložio komadić kože preminulog kralja popa

Splitska galerija Ghetto na dva dana postala je prvo svjetsko svetište podignuto u čast nedavno preminulom kralju popa Michaelu Jacksonu. Uz strogo čuvani ulaz i atmosferu koja priliči odavanju posljednjih počasti, Splićani su imali prilike pogledati performans provokativnog Britanca Marka McGowana.

Duje Klarić / CROPIX
Komadić kože Michaela Jacksona pohranjen je u staklenoj kutijici i strogo čuvan
McGowan je puna tri sata ležao na podu umotan u plahtu i okružen svijećama, dok se na zidu vrtjela video projekcija Jacksonova spota ‘Will You Be There’ iz 1991. U prostor galerije odjednom je smjelo ući po dvoje ljudi, a osim performera u ulozi mrtvog pjevača, izložen je bio i komadić kože Michaela Jacksona.

McGowan ga je nabavio od kolekcionara, a skepticima poručuje: ‘Velik je broj relikvija svetaca čija se autentičnost ne propituje, jednostavno postoji vjera da su prave.’

Britanski umjetnik je svjetsku slavu stekao upravo šokantnim performansima. Prije nekoliko godina u znak protesta protiv kraljevske obitelji pojeo je velškog kargija, omiljenog psa britanske kraljice koji je uginuo na jednoj farmi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još