DRUGI DAN

Kongres arhitekata u Osijeku obilježila predavanja inozemnih stručnjaka

29.09.2013 u 10:59

Bionic
Reading

Drugi dan Kongresa, uz domaće stručnjake iz raznih disciplina, obilježila su i predavanja brojnih istaknutih inozemnih arhitekata

Prvi je za govornicu stao mladi Joao Bento, student iz londonske The Barlett Scholl of Planning i održao predavanje na nama aktualnu temu 'Uloga i utjecaj arhitektonskih politika u EU-u'. Bento upravo na tu temu radi istraživanje u sklopu svog obrazovanja i s nama je podijelio neke nove informacije na koje je naišao u svom istraživačkom procesu.

Nakon što je Joao Bento prezentirao kako su arhitektonske politike uređene u zemljama EU-a, povela se rasprava između arhitekata i stručnjaka iz resornih ministarstava upravo o provedbi i implementaciji arhitektonskih politika u Hrvatskoj. U raspravi su sudjelovali: Miljenko Bernfest, dipl. ing. arh., predsjednik odbora za natječaje UHA/HKA, Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh., dopredsjednica HKA, zatim Načelnica Sektora za razvoj posebnih oblika turizma te poduzetništva u turizmu iz Ministarstva turizma Vesna Rajković, dipl. ing. arh., te iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dr.sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh.

Sljedeće predavanje održao je izvrstan Mario Cucinella, arhitekt iz Italije i višestruki dobitnik međunarodnih nagrada za održivu arhitekturu. Njegovo predavanje nosi simboličan naziv 'Kreativna empatija' u sklopu kojeg je predstavio svoje realizacije koje odražavaju autorsku ideju održive gradnje kao svjesnog nastojanju da se pomogne ljudima oko nas, bilo posredno ili neposredno. Mario Cucinella se fokusirao na doprinos da arhitektura i zgrade mogu podupirati održivi razvoj. Tijekom prezentacije se osvrnuo i na postignuća njegove arhitektonske tvrtke (MCA) te inicijative 'Izgradnja zelene budućnosti', neprofitne organizacije koja je nedavno stvorena za promicanje načela održive arhitekture u razvijenim i nerazvijenih zemalja.

Nastavljamo s inozemnim gostima predavačima, a sljedeći je istaknuti arhitekt Luis Becker, ravnatelj i partner na Henning Larsen Architects. Dio je menadžerskog tima od 1998. godine i odgovoran je za aktivnosti tvrtke na globalnom tržištu. Također je jedan od pokretačkih sila iza niza velikih danskih i međunarodnih projekata iz Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Grčke, Španjolske, SAD-a, Kine, Sirije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U 2008. godini, Louis je imenovan gostujućim profesorom na Odsjeku za arhitekturu i dizajn na Sveučilištu Aalborg. Godine 2011, nagrađen je medaljom Eckersberg kao posebnim priznanjem za njegov izniman doprinos Danskoj arhitekturi u svijetu. Na Kongresu je održao predavanje na temu 'Zgrade →javni prostor'.

U sljedećoj raspravi se pokušalo odgovoriti na pitanje što je to ruralni prostor. Kritičkom naslovu panela nastojalo se odgovoriti okupljajući široku paletu stručnjaka koji se iz vlastite discipline bave temom ruralnog prostora. Na raspravi su sudjelovali: dr. sc. Jasenka Krančević, dipl. ing. arh. iz Savjeta prostornog uređenja države, zatim dr. sc. Biserka Dumbović Bilušić, dipl. ing. arh., dopredsjednica Hrvatske sekcije ECOVAST-a, Višnja Jelić Mueck, dipl. ing. arh., predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Kornelija Pacanović Zvečevac, dipl. ing. arh., Grad Beli Manastir te Davor Salopek, dipl. ing. arh.

Nakon rasprave o ruralnom prostoru, na red je došao rezime procesa legalizacije i predstojeća sanacija. Proces legalizacije u posljednjih je nekoliko mjeseci okupirao javnost, a najbliži tom procesu je Davorin Oršanić, dipl. ing. arh., pomoćnik ministrice za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji je u suradnji s prof. dr. sc. Tihomir Jukić, dipl. ing. arh. s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu iznio zaključke tog procesa i osvrnuo se na sljedeći korak, a to su sanacije.

'Projektne strategije i alati, low tech – uradi sam' naziv je sljedeće rasprave u kojoj su se prezentirale jednostavne tehnologije i izvrsni arhitektonski projekti. Više o tome su nam rekli: dr. sc. Dina Stober, dipl. ing. arh. i doc. dr. sc. Sanja Lončar Vicković, dipl. ing. arh. s Građevinskog fakulteta u Osijeku - Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zatim, redom cijenjeni arhitekti Marina Zajec, dipl. ing. arh. poznata javnosti po izvrsnoj realizaciji vlastite obiteljske 'slamnate kuće', Tomislav Rukavina, dipl. ing. arh., Robert Jonathan Loher, dipl. ing. arh. i doc. Ivica Plavec, dipl. ing. arh., autor modularnih drvenih montažnih kuća.

Predavanje naših inozemnih gostiju završilo je s Alessandrom Scandurrom i to pod nazivom 'Istraživanje sadašnjosti'. Nedavno je Scandurrastudio razvio i izveo razne projekte. Projekt za novi Zurich Insurance Company s talijanskim sjedištem u Milanu nominiran je 2011. godine za Mies van der Rohe i bio je finalist za zlatnu medalju talijanske arhitekture 2012. godine. Sudjelovao je u posljednja dva izdanja Bijenala u Veneciji, gdje je postavio izložbu Zlatna medalja za talijansku arhitekturu 2009. Izložba je 2011. godine nominirana za Compasso d'Oro nagradu. U listopadu 2012. godine Studio je završio novi Palladio muzej koji je otvoren u Vicenzi.

Sutra, posljednjeg dana Kongresa, predavanje će održati Angela Brady, predsjednica RIBA-e i na kraju dana će se donijeti zaključci Kongresa.