TEMATSKI DANI

Osvježenje u jutarnjoj shemi Trećeg programa Hrvatskog radija

13.09.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Slušatelji će od ponedjeljka do petka od 7 do 9,30 moći slušati živi program koji će ponedjeljkom biti posvećen književnim temama, utorkom izvedbenim, a srijedom vizualnim umjetnostima, četvrtkom filmu, dok će petkom u mjesečnim ciklusima obrađivati aktualne teme iz političke, društvene, kulturne i umjetničke perspektive.

Dvoipolsatni jutarnji program koji kreće u emitiranje 16. rujna na Trećem programu Hrvatskog radija izrastao je iz, odnosno oko Praskozora, kratkog komentatorskog formata koji je privukao publiku i unio osvježenje u jutarnju shemu Trećeg.

S obzirom na uspjeh Praskozora, njegova začetnica Biljana Romić i Hrvoje Ivanković iz Dramskog programa HRT-a, još su proljetos došli na ideju o jutarnjem programu koji bi ništa manje kritički od ostatka Trećeg pratio aktualna zbivanja iz pojedinih područja i uveo više dinamičnih kratkih formi u program.

S početkom nove jesenske sheme slušatelji će od ponedjeljka do petka od 7 do 9,30 moći slušati živi program koji je tematski podijeljen prema danima, pa će tako ponedjeljkom biti posvećen književnim temama, utorkom izvedbenim, a srijedom vizualnim umjetnostima, četvrtkom filmu, dok će petkom u mjesečnim ciklusima obrađivati aktualne teme iz političke, društvene, kulturne i umjetničke perspektive.

Kraće govorne priloge pratit će i kraće skladbe, tako da će jutarnji program u cjelini biti bitno dinamičniji od dosadašnjega. Slušatelji pritom mogu računati na klasičnu glazbu, zahvaljujući kojoj je Treći program Hrvatskoga radija i prepoznatljiv, ali s osmišljenim iskoracima prema jazzu i mnogim drugim stilovima i žanrovima suvremene glazbe.

Glazbu osmišljavaju Alenka Bobinsky, Dina Puhovski i Ilko Čulić. Uz glavnu urednicu Jutra na Trećem Biljanu Romić, za program će se brinuti tri izvršne urednice – Ana Grbac, Antonija Letinić i Silvija Šeparović. Stručni suradnici za pojedina područja su Agata Juniku, Marko Golub, Dinko Telećan i Mima Simić