GLAZBENA ELITA U ATELJEU

Od Radioheada do Dylana - svi luduju za slikarstvom

08.08.2013 u 09:20

Bionic
Reading

Bavljenje slikarstvom među svjetskom glazbenom elitom nije toliko rijetko i neuobičajeno kako se može činiti, piše britanski list The Independent, napominjući kako mnogi moderni glazbenici u umjetničkom izražavanju često posežu za slikarskim kistom.

Vijest da će američki kantautor Bob Dylan krajem mjeseca u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta izložiti dvanaest svojih radova za toga glazbenika nije ništa novo - Dylan je već izlagao u nekoliko galerija od Londona do New Yorka, podsjeća The Independent. Dylan slika kako bi si olakšao duge sate provedene na turnejama, a isto je radio i Jimi Hendrix, čiji su crteži olovkom i akvareli također nastajali "na cesti".

Rad Boba Dylana

Neki su glazbenici prvi dodir s umjetnošću imali upravo kroz slikanje - John Lennon je pohađao Liverpool Art Institute i do kraja života volio crtati. Utemeljitelj, pjevač i gitarist legendarnog sastava Pink Floyd Syd Barrett slikati je počeo još u školi, a svojoj se mladenačkoj strasti vratio nakon što je 1968. napustio kultnu glazbenu skupinu.

Ronnie Wood
, gitarist Rolling Stonesa i jedan od najpoznatijih britanskih glazbenika, pohađao je londonski Ealing Art College. Među onima koji su kupili neku njegovu sliku je i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kanadska glazbenica Joni Mitchell svoje slikarsko umijeće pokazala je na nekoliko korica svojih albuma, a njezina online galerija trenutno nudi 289 radova. Mitchell često u intervjuima naglašava kako joj je slikarstvo prva ljubav, dok glazba dolazi tek na drugome mjestu.

Thom Yorke iz benda Radiohead već više od deset godina surađuje s umjetnikom Stanleyem Donwoodom pod zajedničkim imenom "The White Chocolate Farm", koje potpisuje velik dio vizualnih rješenja za Radioheadove albume.

Paul Simenon iz skupine The Clash nevjerojatno je plodan umjetnik s već realiziranih osam izložaba diljem Velike Britanije, najrecentnija od kojih je predstavila njegove dojmove s puta po Španjolskoj. Marilyn Manson nekada je prodavao akvarele dilerima droge - sada svoja djela gotičke tematike izlaže s obje strane Atlantika.

Monumentalna ulja na platnu Paula McCartneya često su izlagana u javnosti, pa ih je pogledati u liverpoolskoj galeriji Walker Art došla i sama kraljica, a njegove se slike često uspoređuju s onima Willema de Kooninga. Frontmen grupe The Doors Jim Morrison inspiraciju za slikanje nalazio je u maničnoj energiji i apstraktnom impresionizmu Jacksona Pollocka, baš kao i John Squire iz benda The Stone Roses.

Što je to što ih privlači kistu i slikanju najbolje je opisala Donna Summer, piše The Independent: "Razlika između slikanja i glazbenih nastupa je u tome što na kraju koncerta ne ostaje ništa osim osjećaja ushita koji s vremenom jenjava dok, kod slikanja, ono što naslikate ostaje zauvijek", kazala je Summer.

Kada malo bolje pogledate, nevjerojatno je koliko ozbiljno glazbenici doživljavaju svoje slikarstvo, zaključuje The Independent.