MOTOVUN

Tradicija, kreativnost i održivost tema arhitektonskog okupljanja

06.08.2013 u 13:36

Bionic
Reading

Međunarodna ljetna škola arhitekture, koja se u Motovunu održava već 32. put, počela je s radom, a predavanja, izložbe, diskusije i stručni obilasci u okviru stalnog ciklusa "Tradicija, kreativnost i održivost" trajat će do 12. kolovoza.

Teme predavanja u Motovunu i radionice vezane su uz obnovu istarskih gradova i projekte značajne za Istarsku županiju. Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, naglasio je kako su od 2007. izrazito usmjereni na koncept održive arhitekture i razvoja.

Tako će se u ovogodišnjem programu održati i 6. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskog projekta PASS-NET (IEE) i 3. IDES-EDU seminar.

U Studijskom centru u Motovunu zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, uz brojne predavače i studente iz Hrvatske, ove će godine, prema dosadašnjim najavama i programu, sudjelovati predavači i studenti iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, SAD-a, Italije, Slovenije i drugih zemalja, a održat će se i stručne prezentacije sponzora - proizvođača raznih građevinskih materijala, sustava i opreme.

U mnogim je aktivnostima program trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti. Tu je i 8. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture te 8. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom "Naša djeca" iz Motovuna.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova održat će se u nedjelju, 11. kolovoza, na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra.

Već tradicionalna izložba studentskih radova, na kojoj se izlažu radovi prethodne generacije, bit će otvorena u četvrtak, 8. kolovoza, u Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI). Uz to, bit će izloženi i radovi Međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Brijuni 2012. u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni.