Kulturmiks ZNANSTVENICI DOKAZALI

Spiljski umjetnici bile su žene!

  • Autor: tportal.hr
  • 6.7.2009 12:20:21
  • 6.7.2009 10:41:16

Tisućama godina autorstvo nad spiljskim crtežima pripisivano je muškarcima, no znanstvenici misle da su najranije umjetničke slike velikim dijelom plod rada ženskih ruku

Rezultati nedavnog znanstvenog istraživanja ukazuju da su i žene sudjelovale u stvaranju prethistorijskih crteža, uključujući i crteže iz spilje Pech Merle u Francuskoj nastale prije više od dvadeset tisuća godina. Ta francuska spilja ujedno je bila i mjesto istraživanja znanstvenika s Pensilvanijskog sveučilišta predvođenih arheologom Deanom Snowom.

Profesor Dean Snow rezultate svojih istraživanja objavio je u časopisu National Geographic.
U otisku ruke, nastalom 35 tisuća godina prije naše ere u spilji Pech Merle, znanstvenici su prepoznali žensku ruku. Tumače to izrazito dugim prstenjakom, kao i, kako tvrde, ženskim malim prstom. Otisak ruke usporedili su s izgledom ruku današnjih ljudi, a koristili su i saznanja genetskih istraživanja koja pokazuju veliku sličnost otisaka ruke današnjih Europljana i njihovih dalekih predaka.

Profesor Snow zaključio je da nisu do kraja sigurni kakvu ulogu su imali umjetnici u vremenu prije 20 do 40 tisuća godina, no da sa sigurnošću mogu tvrditi da su među njima žene bile vrlo zastupljene.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još