JAZZ, BLUES I ETNO GLAZBA

Otvorene Zagrebačke ljetne večeri

06.07.2009 u 09:48

Bionic
Reading

'Zagrebačke ljetne večeri', na kojima će ove godine do 24. srpnja nastupiti jazz, blues, etno, crossover i world music glazbenici, svečano su otvorene u atriju Galerije Klovićevi dvori nastupom portugalske glazbenice Lure, učenice 'bosonoge dive' Cesarie Evore

Riječ je o jednom od najstarijih ljetnih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji će se ove godine od 2. do 24. srpnja održavati na tri zagrebačke lokacije - u Atriju Galerije Klovićevi dvori, na Trgu sv. Marka i u Tvornici kulture.

'Zagrebačke ljetne večeri' počele su s 'Večeri gypsy jazza' u Tvornici kulture, no svečano otvorenje u atriju Klovićevih dvora zbog kišna vremena odgođeno je za večeras, uoči nastupa portugalske glazbenice Lure. Ostali program odvijat će se većinom na zagrebačkom Gornjem gradu, u atriju Klovićevih dvora, na sceni 'Gradec' i na Trgu sv. Marka.

Među ostalima, najavljen je nastup talijanskog ansambla 'Musicalia' s tradicionalnim pjesmama južne Italije, španjolske skupine 'La Shica' koja izvodi urbani flamenco, ruskog Terem kvarteta, Natali Dizdar u pratnji violine i glasovira, dok će solisti i ansambli Furlanije - Julijske Krajine izvesti komičnu operu 'Don Pasquale'.

Posjetitelje je na otvorenju, u ime organizatora Koncertne direkcije Zagreb, pozdravio njezin ravnatelj Davor Žagar. Izrazivši zadovoljstvo što su ove godine uspjeli dovesti cijeli niz vrhunskih glazbenika, rekao je kako će zahvaljujući tome Gornji grad ovoga ljeta kulturno oživjeti.

'Zagrebačke ljetne večeri' svečano je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavivši 'prekrasno kulturno zagrebačko ljeto'. Istaknuo je i kako je Zagreb oduvijek zauzimao važno mjesto na kulturnoj karti Europe, u čemu je velika zasluga i ove manifestacije.

Uoči otvorenja 'Zagrebačkih ljetnih večeri' gradonačelnik Bandić na novinarski je upit prokomentirao ostavku premijera Ive Sanadera riječima 'da je počelo kišno političko ljeto i da ćemo imati vruću političku jesen'.