MAJSTOR MEANDRA

Osječka Akademija 2014. proglasila godinom Julija Knifera

19.07.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Umjetnička akademija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku proglasila je 2014. godinom Julija Knifera, rođenoga Osječanina i jednoga od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća poznatoga, uz ostalo, po motivima meandra.

Iduća godina proglašava se godinom Julija Knifera u povodu 90. obljetnice njegova rođenja i desete obljetnice smrti (Osijek, 23. travnja 1924. - Pariz, 7. prosinca 2004.), priopćila je danas Umjetnička akademija.

U obilježavanju Kniferove godine sudjelovat će sva ti odsjeka Umjetničke akademije u suradnji s HDLU-om, Galerijom likovnih umjetnosti Osijek, Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i veleposlanstvom Republike Francuske u Hrvatskoj.

Tijekom Kniferove godine bit će organizirano niz umjetničkih događanja na temu meandra, prigodno obilježavanje njegove rodne kuće u Vukovarskoj ulici u Osijeku, iniciranje davanja njegova imena ulici u Osijeku te uvođenje motiva meandra u gradske prostore osobito na šetalištu uz rijeku Dravu. Na taj bi se način motiv meandra povezao s rijekom, što je i jedno od ishodišta njegova nastanka. Kada rijeka prijeđe u nizinski dio, slabi dubinska, a pojačava se bočna erozija i tako dolazi do vijuganja rijeke, stvaranja meandra.

Umjetnička akademija u Osijeku planira tijekom Kniferove godine pozvati članove Gorgone, umjetničke grupe osnovane krajem 50-ih u Zagrebu kojoj je Knifer bio jedan od osnivača, Ivana Kožarića i Josipa Vaništu te mnogobrojne ugledne autore koji su proučavali Kniferovu umjetnost.