AMERIČKI AKADEMIK

Marina Abramović među 13 odabranih

17.07.2013 u 16:22

Bionic
Reading

Svjetski poznata umjetnica Marina Abramović dobila je još jedno međunarodno priznanje i našla se između 13 odabranih istaknutih umjetnika koje će ove godine primiti američka Nacionalna akademija umjetnosti

U društvu 13. odabranih je i ovogodišnja predstavnica SAD-a na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Sze, a među novim članovima Nacionalne akademije je i Christian Marclay, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na 54. Bijenalu umjetnosti 'Iluminacije' 2011. godine, za rad 'Sat', prenosi portal SEEcult.

Odabranim umjetnicima (Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson) pridružit će se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie).

Svi odabrani službeno će biti proglašeni akademicima 29. listopada.

Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika, zbog značajnog doprinosa suvremenoj američkoj umjetnosti i arhitekturi.


Svaki novi član mora pokloniti Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa kolekcija muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova, a u svom kompleksu u svom kompleksu obuhvaća muzej i školu te redovito redovno organizira izložbeni program radova iz svoje kolekcije.