ŠOKANTNO OTKRIĆE

Torinsko platno je Da Vincijeva krivotvorina

01.07.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Osim naprednih ideja i velikih djela, svestrani renesansni umjetnik Leonardo da Vinci možda je autor i najveće povijesne krivotvorine, Torinskog platna

Mišljenje je to Lillian Schwartz, grafičke suradnice na Školi za vizualne umjetnosti u New Yorku, koja tvrdi da je na glasovitom Torinskom platnu, za koje Crkva vjeruje da prikazuje autentičan prikaz Isusova lica, zapravo autoportret Leonarda da Vincija.

Šokantnu teoriju je potkrijepila nedavnim znanstvenim tvrdnjama da platno, u koje je prema vjerovanjima bilo umotano Kristovo tijelo nakon skidanja s križa, datira iz razdoblja srednjeg vijeka.

Koristeći metodu računalnog skeniranja, otkrila je da lik na Torinskom platnu i autoportret Leonarda da Vincija dijele jednake dimenzije. Do sličnog je otkrića došla i osamdesetih, usporedivši Mona Lisu i Da Vincijev autoportret, nakon čega je zaključila da je umjetnik svoje lice koristio kao predložak za slikanje.

'Nema sumnje da su proporcije o kojima je pisao Leonardo korištene pri stvaranju lika na platnu', rekla je Schwartz.

Prema dokumentarnom filmu utemeljenom na njezinim zaključcima, Da Vinci je izradio skulpturu autoportret i njene obrise prenio na tkaninu koristeći primitivnu fotografsku metodu 'camera obscura', piše Daily Mail.

Sveto Torinsko platno pronađeno je sredinom 14. stoljeća u kapelici Naše Gospe u Lireyju, kod Troyesa u Francuskoj, a pohranjeno je u torinskoj katedrali.