Kulturmiks TAJANSTVENA NJEMAČKA SOPRANISTICA

Otkriven identitet Beethovenove Elise

  • Autor: S. F.
  • 1.7.2009 12:48:49
  • 1.7.2009 11:48:15

Njemački muzikolog Klaus Martin Kopitz otkrio je identitet tajnovite dame kojoj je Beethoven posvetio jednu od svojih najpoznatijih skladbi, 'Za Elisu'

Iako djelo spada u nezaobilazne lekcije glazbenih škola i najpopularnije svjetske melodije, identitet Elise godinama je za stručnjake bio nepoznat.


Njemački muzikolog Klaus Martin Kopitz vjeruje da je Beethovenova tajanstvena dama Elisabeth Röckel. Elisabeth je bila njemačka sopranistica i sestra tenora Josepha Augusta Röckela. Kretala se unutar uskog kruga Beethovenovih prijatelja, a udala se za njegovog prijatelja i glazbenog rivala, kompozitora Johanna Nepomuka Hummela. U studiji koju će objaviti dogodine Kopitz navodi da je u arhivima katedrale Sv. Stjepana u Beču naišao na dokumente koji otkrivaju da je Elisabeth bila poznata i pod imenom Elise.

'Poznato je da je Beethoven komad skladao 1810, u vrijeme bliskog prijateljstva s Elisabeth', rekao je Kopitz za britanski Telegraph.

Ako se njegove tvrdnje pokažu točnima, velik broj prethodnih teorija past će u vodu. Prema jednoj od njih, Ludwig van Beethoven djelo je posvetio Theresi Malfatti, djevojci koju je dugo godina pokušavao osvojiti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još