SPEKTAKULARAN POČETAK

Vatreni Francuzi otvorili Riječke ljetne noći

01.07.2009 u 09:53

Bionic
Reading

Fenomenalnim, jedinstvenim spektaklom pod nazivom 'Od Prometeja do Galilea', praćenim dosad neviđenim pirotehničkim atrakcijama u Hrvatskoj, francuska umjetnička trupa Éphémère otvorila je šesti festival Riječke ljetne noći

Tisuće Riječana i njihovih gostiju s oduševljenjem su pratili ceremoniju otvaranja koja je započela ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca te se nastavila na Gatu Karoline Riječke.

Spektakl francuskih umjetnika koji u sebi povezuje pirotehniku, vizualne efekte, dojmljivu scenogarfiju i bogatu glazbenu kulisu publiku je ostavio bez daha i najavio da će Rijeka i ovoga ljeta biti domaćin velike kulturne manifestacije u kakvu se festival Riječke ljetne noći pretvorio u posljednjih nekoliko godina.

'Naša se umjetnost temelji na prolaznim, ali u sjećanjima neizbrisivim prizorima', ističe osnivač Éphémèrea Jean-Marie Chesnais, koji već više od tri desetljeća zajedno sa svojim umjetnicima priređuje vrhunske pirotehničke spektakle diljem Europe, a ovaj su osmislili posebno za Rijeku.

Ovogodišnji festival, između ostalog, donosi i nastupe slavnog Artura Sandovala, Alexandera Balanescua, zbora dječaka Tölzer Knabenchor, Monike Leskovar, predstave 'Mirisi, zlato i tamjan', 'Liga vremena', 'Škrtac', a publika će ponovno imati priliku uživati i u izvedbi 'Tosce' na tri riječke kulturno-povijesne lokacije.

Programi će biti izvedeni na trinaest različitih riječkih lokacija, od kojih su ove godine tri nove: brodogradilište 3. maj, katedrala Sv. Vid i bazeni na Kantridi.

Glazbeno-scenskim spektaklom 'Bal na vodi', čiji je autor Damir Zlatar Fray, Riječke ljetne noći zatvorit će se 23. srpnja na novim bazenima na Kantridi.