U VARAŽDINU

Gastronomija, filmovi i ljubav na Danima suvremenog plesa

19.06.2013 u 10:43

Dani suvremenog plesa u Varaždinu

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

Bionic
Reading

Na programu 5. Dana suvremenog plesa koji se održavaju u Varaždinu od 20. do 23. lipnja, na programu će se naći četiri predstave recentne domaće produkcije, tri rezidencijalna programa, sedam kratkih plesnih filmova i dvije suvremenoplesne radionice te Plesni kamp za mlade

Na ovogodišnjim Danima suvremenog plesa očekuje nas bogat program koji je za varaždinsku publiku pomno odabrala organizatorica i selektorica programa Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica VRUM performing arts collectivea.

'Jestiva ideja!' je projekt koji je osmišljen tijekom prvog izdanja Dana suvremenog plesa, a spaja gastronomiju, plesnu umjetnost i glazbu. Ove godine tim će programom biti otvoren festival, u dvorištu
Galerije starih i novih majstora, u četvrtak, 20. lipnja u 21,30 sati. Pod nazivom 'Pokret mislim okret', nastupat će autorice i izvođačice Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec, kuhar Dražen Jambriško i bend TOMISLAV.


'Tomislav'

'Behind the Sun series' bave se konceptom prakse koja postaje srž umjetničkog stvaralaštva. Autor projekta je Pavle Heidler koji kroz kolaborativne odnose i procese pokušava s primjerima drugih umjetnika shvatiti različite odnose među kontekstima, prioritetima, tehnikama, interesima, te tijelima, pokretu i plesu. Pavle će u Varaždinu raditi s Lindom Blomqvist, Matildom Lidberg i Ilse Ghekiere, a prezentacija njihova rada održat će se u petak, 21. lipnja, u 19,30 sati u HNK Varaždin.

'Pozdrav iz Varaždina' plesna je videorazglednica koja će se snimati u Varaždinu, a fokusirat će se na plesačka tijela u specifičnim vanjskim prostorima i znamenitostima grada. Putujuća plesna razglednica tako će biti svojevrsna kratka priča Varaždina ispričana pokretom i plesom.

U sklopu projekta Nomad On the Road suvremena plesačica i koreografkinja Melita Spahić Bezjak će u Varaždinu, zajedno s plesačicama Irenom Tomašić i Inom Sladić, boraviti od 19. do 23. lipnja. Nomadska plesna akademija Hrvatska (Nomad dance academy, NDA) okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj te je mreža kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu.

'Love will tear us apart' solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Rad žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Predstavu su koreografirali Saša Božić i Petra Hrašćanec, a ona je za ovu ulogu osvojila Nagradu hrvatskog glumišta. 'Love will tear us apart' bit će izvedena u dvorištu Galerije starih i novih majstora drugog dana festivala, u petak u 21,30 sati.


'Love will tear us apart'

'Box' i 'Silent Killer' dvije su predstave s kojima u Varaždin dolazi autorica Maja Drobac. 'Box' je predstava koja se sastoji od pet kutija s materijalima koji do sad nisu zaživjeli na sceni. U predstavi 'Box' ti su se materijali sklopili u jednu priču i jednu osobu.

'Silent Killer' je predstava humanitarnog karaktera inspirirana formom klasične koreografije varnam - najkompleksnije koreografije klasičnog indijskog plesa bharatanatyama. Ova suvremena rekonstrukcija govori o 15-godišnjoj djevojčici zaraženoj HIV-om. 'Box' i 'Silent Killer' na rasporedu su u subotu u 21,00 sat u HNK Varaždin.


'Silent Killer'

U varaždinskom HNK, odmah nakon prezentacije Plesnog kampa za mlade koja počinje u 10,30 sati, izvest će se plesna predstava za djecu i mlade 'E=mc2' Zagrebačkog plesnog ansambla. Koreografirala ju je Zrinka Lukčec, a inspirirana je osnovnim zakonima fizike, istovremeno istražujući njihovu primjenu u plesu i tijelu plesača.

O popratnim programima, plesnim radionicama, projekcijama filmova i koncertima, pročitajte na službenim stranicama festivala