VRIJEDNA DONACIJA

Oprah dala 12 milijuna dolara za Muzej afroameričke povijesti

13.06.2013 u 18:18

Bionic
Reading

U Washingtonu počinje izgradnja Muzeja afroameričke povijesti koji bi vrata trebao otvoriti 2015. Gradnju muzeja podržala je Oprah Winfrey iznosom od astronomskih 12 milijuna dolara

Voditeljica popularnog talk šoua Oprah Winfrey uručila je donaciju od čak 12 milijuna dolara za Muzej afroameričke povijesti u Washingtonu.

Muzej će biti dovršen 2015. godine te će, osim izložbenih galerija, imati i mali teatar od 35 sjedala koji će nositi ime Oprah Winfrey.

Lonnie Bunch, ravnatelj muzeja, kazao je da je Oprah uključena u realizaciju muzeja te da je već počeo potraživati i memorabiliju iz njene karijere.

Bunch je istakao da bi volio izložiti mikrofone korištene tijekom njena TV šoua, jedne od najgledanijih američkih emisija u američkoj povijesti, koji je trajao više od 25 godina, sve do 2011.

U zbirci muzeja više je od 22.000 predmeta koji svjedoče o afroameričkoj povijesti, od vremena ropstva, do borbe za pravo glasa sve do 21. stoljeća.

'Investirajući u muzej želim se pobrinuti da poštujemo i čuvamo našu kulturu i povijest, tako da će priče o tome tko smo živjeti generacijama', kazala je Winfrey.

Troškovi izgradnje iznose 500 milijuna dolara, a po otvorenju bit će to 19. muzej Smithsonian.