OBNOVA CRKVE BEZ DOZVOLE

Prekinuti radovi na zaštićenom kulturnom dobru

29.06.2009 u 13:23

Bionic
Reading

Oko zvonika šestinske crkve postavljene su skele unatoč tome što za radove na tom zaštićenom kulturnom dobru nitko nije tražio dozvolu nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu

Šestinska župna crkva Sv. Emerika spominje se od 1240, a današnji izgled dobila je 1909. godine. Crkva je zaštićeno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara RH, prenosi Večernji list koji donosi i priču o slikama u toj crkvi koje su dorađene, a ne zna se tko je to napravio. Župnik šestinske crkve nije želio govoriti tko je i kada napravio te preinake.

Iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu pročelnica Doris Kažimir kazala je da do sredine travnja nisu zaprimili zahtjev za dopuštenjem obnove slika, što je nužan preduvjet za bilo kakvu obnovu na zaštićenom kulturnom dobru. Potom je inspekcija Zavoda izvršila nadzor kojim je utvrđeno da radove izvodi fizička osoba koja posjeduje propisano odobrenje Ministarstva kulture za radove na kulturnim dobrima.

Utvrđeno je i da se obnavlja kapa zvonika, ali bez potrebne tehničke dokumentacije. Zavod je donio rješenje o privremenoj obustavi radova i obvezao investitora da prikupi tehničku dokumentaciju, s posebnim naglaskom na dokumentiranje provedenih konzervatorskih istraživanja, a potom podnese zahtjev Gradskom zavodu za ishođenje odobrenja.

Večernji navodi kako se od donacija građana ili novcem iz proračuna može popravljati uništene dijelove na crkvi, no za sve to potrebna je dozvola. Spominju i da nije tajna da je među najvećim donatorima šestinske crkve obitelj Todorić koja živi u obližnjem Kulmerovom dvorcu.

Podsjetimo, rad na zaštićenim kulturnim dobrima bez dozvole u Zagrebu nije rijetkost. Nedavno je slično učinjeno na Meštrovićevom reljefu, kada su postavljači skele uništili spomenik